matematykaszkolna.pl
, RS: Symetria Jeśli mam punkt A=(−3,2) B=(0,3) C=(−2,5) i mam dokonać symetrii względem osi OX to A'=(−3,−2) B'=(0,−3) C'=(−2,−5) Nie należy jakoś tego ładnie zapisać od razu na ''chama'' zmieniać współrzędne y na przeciwne ?
28 gru 18:30
irena_1: Niczego bym nie dodawała.
28 gru 18:32
Godzio: Obrazem punktu A(x,y) w symetrii względem osi OX jest punkt A' (x,−y), więc nie trzeba nic więcej pisać
28 gru 18:32
RS: A jak np przekształcić punkt względem prostej ?
28 gru 18:33
RS: Godzio Twoją definicję mam w tablicach. Ale na roz nie będą się czepiać jeśli w zadaniu będę musiał coś przekształcić i od razu podam współrzędne ?
28 gru 18:35
matyk: Nie będą jeśli dasz krótki komentarz co liczysz emotka Punkt względem prostej? Prowadzisz prostą prostopadłą do prostej wzg. której odbijasz i po "drugiej" stronie naszej prostej odkładasz odcinek o długości równej odległości naszego punktu od prostej To jest opis konstrukcji. Jak do tego podejdziesz to twoja sprawa emotka
28 gru 19:12
RS: A może ktoś wyprowadzić ? No np symetria P=(5,4) względem k:y=7x+2 Takie coś też obowiązuje na maturze roz ?
28 gru 21:09
5-latek: 1. Piszesz rownanie proste prostopadlej do prostej k i przechodzcej przez punkt P 2. Wyznaczasz punkt przeciecia sie tych prostych (oznacz go np S) 3. Liczysz wsolrzedne punktu symetrycznego(oznacz go np R ) wzgledem punktu P Zauwaz ze punkt S jest srodkiem odcinka |PR| wiec ze wzoru na srodek odcinka policz wspolrzedne punktu R . To wszystko Nie wiem czy to obowiazuje na maturze teraz . Kiedys takemotka
28 gru 21:26
28 gru 21:40