,
RS:
Symetria
Jeśli mam punkt A=(−3,2) B=(0,3) C=(−2,5)
i mam dokonać symetrii względem osi OX to
A'=(−3,−2) B'=(0,−3) C'=(−2,−5)
Nie należy jakoś tego ładnie zapisać od razu na ''chama'' zmieniać współrzędne y na przeciwne ?
28 gru 18:30
irena_1:
Niczego bym nie dodawała.
28 gru 18:32
Godzio:
Obrazem punktu A(x,y) w symetrii względem osi OX jest punkt A' (x,−y), więc nie trzeba nic
więcej pisać
28 gru 18:32
RS:
A jak np przekształcić punkt względem prostej ?
28 gru 18:33
RS:
Godzio Twoją definicję mam w tablicach. Ale na roz nie będą się czepiać jeśli w zadaniu będę
musiał
coś przekształcić i od razu podam współrzędne ?
28 gru 18:35
matyk: Nie będą jeśli dasz krótki komentarz co liczysz

Punkt względem prostej?
Prowadzisz prostą prostopadłą do prostej wzg. której odbijasz i po "drugiej" stronie naszej
prostej odkładasz odcinek o długości równej odległości naszego punktu od prostej

To jest opis konstrukcji. Jak do tego podejdziesz to twoja sprawa
28 gru 19:12
RS:
A może ktoś wyprowadzić ? No np symetria P=(5,4) względem k:y=7x+2 Takie coś też obowiązuje na
maturze roz ?
28 gru 21:09
5-latek: 1. Piszesz rownanie proste prostopadlej do prostej k i przechodzcej przez punkt P
2. Wyznaczasz punkt przeciecia sie tych prostych (oznacz go np S)
3. Liczysz wsolrzedne punktu symetrycznego(oznacz go np R ) wzgledem punktu P
Zauwaz ze punkt S jest srodkiem odcinka |PR| wiec ze wzoru na srodek odcinka policz
wspolrzedne punktu R . To wszystko
Nie wiem czy to obowiazuje na maturze teraz . Kiedys tak
28 gru 21:26
28 gru 21:40