Miejsca zerowe wielomianu
Niko: Miejsca zerowe wielomianu
P(x)=x
5−x
4−x−1
Mógłby ktoś mi powiedzieć jak rozwiązać

Nie było mnie na lekcji i nie wiem jak to zrobić
28 gru 17:10
Kaja: podstawa czy rozszerzenie?
28 gru 17:17
RS:
Źle przepisane to jest !
28 gru 17:19
Niko: x5−x4−x−1=0
podstawa
28 gru 17:20
RS:
x
4(x−1)−(x+1) to jest źle bo przykład powinien wyglądać x
5−x
4−x+1 Tak trudno dobrze
przepisać ?
28 gru 17:21
Kaja: Niko to jak powinno być? zobacz do treści jeszcze raz
28 gru 17:23
Niko: Rzeczywiście /

Przepraszam

A czy wynik nie powinien być iloczynem?
28 gru 17:24
28 gru 17:25
ja: dobrze jest
28 gru 17:26
Niko: w odp mam inaczej : x(x−1)2(x+1)(x2+1)
28 gru 17:27
RS:
Przepisz w końcu jak ma wyglądać ten przykład. Nikt nie będzie się bawić w zgaduj zgadula.
28 gru 17:29
Kaja: Metoda grupowiania wyrazów. wyciągnij sobie z dwóch pierwszych to co sie da wyciągnąć
(maksymalnie dużo) tzn x4 i z dwóch pozostałych też. to co zostanie w obu nawiasach ma byc
takie samo.
P(x)=x4(x−1)−(x−1)=(x−1)(x4−1)=(x−1)((x2)2−12)=(x−1)(x2−1)(x2+1)=(x−1)(x−1)(x+1)(x2+1)=
=(x−1)2(x+1)(x2+1)
(x−1)2(x+1)(x2+1)=0
x−1=0 lub x+1=0 lub x2+1=0
x=1 x=−1 r. sprzeczne
28 gru 17:30
Niko: Dziękuję
28 gru 17:31
Kaja: z tych dwóch pozostałych wyciąga się tak jakby −1,ale zamias pisac przed nawiasem −1 wystarczy
że napiszesz −
28 gru 17:31
Niko: OK, dzięki wielkie za pomoc

!
28 gru 17:33