ruch obrotowy
Madzik: Koło obraca sie ruchem jednostajnie zmiennym opóźnionym. W czasie hamowania zmniejszyło liczbę
obrotów w ciągu 1 min. z 300 obr./min do 180 obr/min. Oblicz liczbe obrotów wykonanych w tym
czasie oraz przyśpieszenie kątowe.
28 gru 14:52
daras: wzory na ruch jednostaniej zm. opóxniony, znasz?
liczba obrotów to droga (kąt): 2π
28 gru 15:08
28 gru 15:09
Madzik: no wzory znam.. ω=ω0 −εt ; ω=2πf i ten co napisałeś na ε
może i podobne jest, ale ja i tak nie moge tego działu ogarnąć...
28 gru 15:24
Madzik: proszę choć o naprowadzenie, szczególnie o 2 część pytania
28 gru 17:29
Madzik: ponawiam...
29 gru 12:49
Madzik: prosze...
30 gru 15:57
daras: Remament
30 gru 16:00
Madzik:
30 gru 16:33
daras: Madziku kochany, życze Ci wielu wspaniałych pomysłów i o wile większego zapału do nauki w
przyszłym 2014 roku
30 gru 21:12
Madzik: I ja tobie dużo kreatywności i jak najmniej nerwów


A poza tym naprowadzisz mnie w tym
zadaniu, bo do tej pory nie rozumiem...
30 gru 21:51
daras: GG:2489859
naprowadze Cie dziecko, ale jutro...mam nadziję, że sama to zrobisz
30 gru 23:11
daras: GG:2489859
n
1 = 300/min = 5 Hz
n
2 = 180/min = 3 Hz
| | rad | |
ω = 2πn, Δω = 2πΔn = 6π |
| |
| | s | |
| | Δω | | 6π | | π | | rad | |
ε = |
| = |
| = |
| |
| |
| | Δt | | 60 | | 10 | | s2 | |
droga = kąt
| | εt2 | |
α = ω1t− |
| = 420π rad |
| | 2 | |
jeden pełny obrót = 2π rad więc ilość obrotów to 210.
1 sty 09:20