ruch obrotowy bryły sztywnej
Madzik: Walec obraca się wokół swojej osi symetrii ruchem jednostajnie przyspieszonym z
w0=0 i po 8 sekundach osiąga szybkość kątową 25,12 rad/s. Oblicz wartość przyspieszenia
kątowego oraz liczbę obrotów wykonaną przez walec w tym czasie.
18 gru 22:40
Nienor: Wzory są analogiczne jak dla ruchu postępowego.
ω(t)=εt
| | ωt | | 25,12 | | rad | | rad | |
ωt=tε ⇒ ε= |
| = |
| =3,14 |
| ≈π |
| |
| | t | | 8 | | s2 | | s2 | |
czyli w co sekundę walec robi o pół obrotu w ciągu sekundy więcej:
π,2π,3π,...
czyli jest ciąg arytmetyczny o a
1=π, r=π
a
n=nπ
| | 1 | | 1 | |
Sn= |
| (π+nπ)n= |
| nπ(nπ+1) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
S8= |
| *8*π*9=36π, a że π − |
| obrotu, w ciągu 8 sekund walec w sumie wykonał 16 |
| | 2 | | 2 | |
obrotów.
18 gru 23:03
Nienor: | | 1 | |
W sumie błąd, po ostatnim równa się ma być: |
| πn(n+1) |
| | 2 | |
18 gru 23:04
daras: czyli n = 16 obrotów
19 gru 12:26
co: jak to do ciula pana działa
3 paź 18:19