rozwiąż równania
Kurinho: X4−1=0, x6−64=0, (x2+x)4−1=0, (x3−5)2 −36=0
27 gru 17:17
RS:
Wzory skr mnożenia to znamy ?
np.
a) x4=1
x=1 lub x=−1
d) (x3−5)2−62=0
(x3−5−6)(x3−5+6)=0
dokończ
27 gru 17:18
Kaja: (x2)2−1=0
(x2−1)(x2+1)=0
x2−1=0 lub x2+1=0
(x−1)(x+1)=0 sprzeczność
27 gru 17:18
Kaja: x=1 lub x=−1
27 gru 17:19
Kurinho: RS, to będzie (x−2)3 ?
27 gru 17:23
RS:
Co Ty tworzysz ?
(x3−11)(x3+1)=0
Nie znasz wzorów skr mnożenia.
27 gru 17:25
Kurinho: Ja dziś po prostu nie myślę
27 gru 17:26
27 gru 17:27
Kurinho: Dzięki
27 gru 17:27
pigor: ..., lub po co masz wartość bezwzględną liczby

a)
x4−1= 0 ⇔ x
4= 1 ⇔ |x|= 1 ⇔
x∊{−1,1} ,
b)
x6−64= 0 ⇔ x
6= 2
6 ⇔ |x|= 2 ⇔
x∊{−2,2} ,
c)
(x2+x)4−1= 0 ⇔ (x
2+x)
4= 1 ⇔ |x
2+x|= 1 ⇔
⇔ x
2+x= −1 v x
2+x= 1 ⇔ x
2+x+1= 0 v x
2+x−1=0 ⇔
⇔ Δ=1−4= −3<0 v Δ=1+4=5 ⇒ x∊∅ v x=
12(−1±
√5) ⇔
⇔ x=
12(−1+
√5) v x=
12(−1−
√5) ⇔
x∊{12(−1−√5), 12(−1+√5)},
d)
(x3−5)2−36=0 ⇔ (x
3−5)
2=36 ⇔ |x
3−5|= 6 ⇔ x
3−5= −6 v x
3−5= 6 ⇔
⇔ x
3= −1 v x
3= 11 ⇔ x=−1 v x=
3√11 ⇔
x∊{−1, 3√11} . ...
27 gru 17:43
RS:
pigor fajnie nie schematyczne rozwiązanie.

Wartość bez wszystko załatwia.
27 gru 17:44
pigor: ... , bo z matmą, to tak jak z nowym modelem samochodu, co rok w szkole
poznaje się coś nowego , a kto by nie chciał jeździć co roku nowym modelem
27 gru 18:03
RS:
Ja lubię jeździć swoim autem i nie chcę innego
27 gru 18:05