G
RS:

W układzie współrzędnych na płaszczyźnie punkty A = (2,5) i C = (6,7) są przeciwległymi
wierzchołkami kwadratu ABCD . Wyznacz równanie prostej BD
|AC|=2
√5−przekątna kwadratu
2
√5=a
√2
a=
√10
Czy to będzie prosta prostopadła do prostej AC i przechodząca przez środek AC ?
Może jakieś inne pomysły ?
27 gru 17:17
Kaja: tak. wyznacz środek odcinka AC ( z odpowiedniego wzorku) i równanie prostej AC (a przynajmniej
jej współczynnik kierunkowy), potem prostą prostopadła do AC i przechodzącą przez jej środek.
27 gru 17:21
tom:
Dokładnie tak jak myślisz ( Twoje obliczenia są tu zbędne
| | yC−yA | |
S(4,6) aAC= |
| = ... |
| | xC−xA | |
BC: y= a
BC(x−x
S)+y
S=.....
27 gru 17:22
RS:
A jak to zrobić za pomocą wektorów. Przyznam że ich jeszcze nie znam a na rozszerzeniu
obowiązują.
27 gru 17:22
RS:
@Tom, wiem, że moja obliczenia są zbędne ale pierwsza myśl to właśnie taka. Nie wstawiam zadań
nie zaczętych i nie liczę na gotowca, bo to nie mój styl. Więc zgodnie z powiedzeniem ''Lepszy
rydz..
27 gru 17:24
tom:
27 gru 17:25
RS:
A teraz proszę, jeśli masz czas to pokaż jak zrobić to na wektorach ? (Do 100% z roz i podstawy
brakuje mi tylko analitycznej ) !
27 gru 17:26
RS:
I jeszcze poproszę o jakiś link do przyspieszonej nauki wektorów.
27 gru 17:30
tom: →
S(4,6) AS=[2,1]
BC : 2*x+1*y+C=0 i S(4,6) ⇒ C= −14
BC: 2x+y−14=0
27 gru 17:38
RS:
A możesz bardziej to rozpisać ?
27 gru 17:39
27 gru 17:41
RS: @Tom też w tym roku masz maturę ?
27 gru 17:43
tom:
Dopiero za 2 lata
27 gru 17:45
RS:
Wow
27 gru 17:48