szereg
zombi: zbieżność szeregu
| | 1 | |
∑ ln(1+ |
| ) jak to ładnie zbadać, jaką metodą? |
| | n | |
26 gru 23:59
Godzio:
| | 1 | |
Kryterium ilorazowym, weź ciąg an = |
| |
| | n | |
Albo kryterium porównawczym:
| | x | |
ln(1 + x) ≥ |
| dla x > − 1 |
| | x + 1 | |
27 gru 00:02
Panko: Jestem rozbieżny do +∞
m m
am= ∑ ln( (n+1 )/n ) =∑ ( ln(n+1) −ln(n) ) = (ln2−ln1) +( ln3−ln2) + (ln4−ln3 )+....+
n=1 n=1
( ln(m+1) −ln(m) ) = ln(m+1) − 0 =ln(m+1)
oczywiście am → +∞
27 gru 15:45
Trivial:
Panko, masz małą literówkę przy końcu. Ma być ln(m+1) − ln(1) = ln(m+1).
27 gru 16:42
Panko: Tak, nie byłem konsekwentny. Powinienem napisać ln1 , zapisałem 0.
27 gru 16:46
Trivial: 
Nie było tematu − nie zauważyłem, że to kontynuacja linijki...
27 gru 16:50
zombi: podpowiedź proszę
2 sty 20:25
Krzysiek: wzór Stirlinga albo kryterium d'Alemberta
2 sty 20:26
zombi: Stirling super sprawa, nie znałem, dzięki wielkie!
2 sty 20:44
zombi: Zbieznosc
Podpowiedź
2 sty 22:41
2 sty 22:43
zombi: Jezu jaki dureń ze mnie, nie myślę już ; ( dzięki
2 sty 22:45