Zbadać zbieżność szeregu :
Maks:
∞
∑ sin1/n cos 1/n , wiem jak zbadać sin 1/n, jednak mam problem kiedy dochodzi cos1/n
n=1
28 cze 17:12
Krzysiek: | | 1 | |
skorzystaj z kryterium ilorazowego dobierając ciąg: bn = |
| |
| | n | |
28 cze 17:14
Maks: czyli zapisuje, że sin 1/n ≥ 1/n i w takim razie 1/n2 * sin 1/n ≤ 1/n * 1/n2 =1/n3 ⋀ ∑1/n3
− a wiec
jest zbieżny, tak?
28 cze 17:21
Krzysiek: zachodzi nierówność: sinx≤x dla x≥0
jednak ta nierowność nic nam nie daje ponieważ:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
jeżeli sin |
| cos |
| ≤ |
| cos |
| ≤ |
| |
| | n | | n | | n | | n | | n | |
| | 1 | |
to z kryterium porównawczego nic nie wiemy, ponieważ: ∑ |
| jest rozbieżny |
| | n | |
| | 1 | |
a to co wyżej napisałeś niestety nie wiem skąd to brałeś np: |
| ... |
| | n2 | |
ps Twój szereg z zadania jest rozbieżny
28 cze 17:25
Trivial:
Alternatywny sposób:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
sin( |
| )cos( |
| ) = |
| sin( |
| ) ~ |
| * |
| = |
| → rozbieżny. |
| | n | | n | | 2 | | n | | 2 | | n | | n | |
Znak '~' oznacza 'asymptotyczną równość' (coś jak równość, ale tylko dla dużych n).
28 cze 17:30
Krzysiek: czy to jest alternatywny sposób?
28 cze 17:31
Trivial: Tak.
28 cze 17:32
Maks: a jeżeli mam zbadać zbieżnosć takiego szeregu nn/(4n*n!), to najpierw korzystam z tw.
kryterium Cauchy'ego a nastepnie d'Alemberta?
28 cze 17:35
Trivial: Wystarczy, że pokażesz jednym.
28 cze 17:37
Krzysiek: jak silnia to od razu z d'Alemberta (albo skorzystać ze wzoru Stirlinga i z kryt. Cauchy'ego)
ps Trivial jak dla mnie to jest samo
28 cze 17:37
Maks: dziękuję za pomoc jednak z pomocy Trivial'a nie skorzystam, gdyż nie miałem na zajęciach
asymptotycznej równosci
28 cze 17:37
Maks: dziękuje
28 cze 17:38
Trivial: Krzysiek, trochę inaczej doszliśmy do tego samego.
28 cze 17:40