t
Radek:
Równania try
w tamtym temacie był za duży spam więc otwieram nowy temat
| | π | | π | |
x=− |
| +2kπ lub x=π+ |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
ostatecznie
| | π | | 4π | |
x=− |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ k∊C |
| | 3 | | 3 | |
26 gru 22:33
26 gru 22:37
Radek:
Tam są oba na minusach. Zresztą nie rozumiem nic z tych linków a widziałem je 50 razy !
26 gru 22:38
5-latek: i spojrz tez na zamieszcone tam komentarze
26 gru 22:39
Radek:
Ale w komentarzach też są inne jak u mnie ?
26 gru 22:40
Radek: Może ktoś sprawdzić i poprawić ewentualnie ?
26 gru 22:43
Eta:
ok
26 gru 22:47
Radek:
Pani Eto ma Pani jeszcze czas do 00:00 ?
26 gru 22:48
Eta: mam
26 gru 22:49
Ajtek:
Eta dopiero się rozkręca

. Łap
26 gru 22:50
Eta:
26 gru 22:50
Radek:
Pytam się bo przecież Pani ma swoje obowiązki itp. Więc kolejne:
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 2 | | 2 | |
26 gru 22:51
Ajtek:
Miło zobaczyć znajome niki

.
26 gru 22:51
Eta:
Nie osłabiaj mnie
popraw odp;
26 gru 22:52
Ajtek:
| | π | |
Nie − |
| ! Powinieneś poznać wykresy funkcji oraz odczytywanie z wykresów wartości funkcji. |
| | 2 | |
26 gru 22:53
Radek:
pomyliłem się
| | π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
26 gru 22:55
Eta:
teraz ok
26 gru 22:56
Radek: Tam zaszła mała pomyłka bo ja odczytałem dla 900 za co przepraszam !
26 gru 22:57
Radek:
sinx=0
x=2kπ ?
26 gru 22:59
Eta:
nie, zobacz wykres x= k*π
Radek , najpierw popatrz na wykresy funkcji trygonometrycznych
26 gru 23:01
Radek:
Dobrze.
26 gru 23:01
26 gru 23:02
Radek:
0 przyjmuję co kπ
26 gru 23:02
Eta:
tak
26 gru 23:03
Radek:
mam takie coś sin3x=0 jak to ruszyć ?
26 gru 23:05
Eta:
3x= k*π
x= ...
26 gru 23:06
26 gru 23:07
26 gru 23:07
Eta:
ok.
26 gru 23:08
26 gru 23:09
26 gru 23:10
26 gru 23:10
Radek: 23:10 ?
26 gru 23:11
Eta:
Bardziej "elegancko"
26 gru 23:12
Ajtek:
Co fachowa pomoc
Ety, to fachowa pomoc
Ety 
.
Radek lepiej trafić nie mogłeś, łap
Eta kolejne
26 gru 23:12
Radek:
Dobrze będę pisał tak jak Pani mówi.
26 gru 23:13
Radek:
Ajetk czy Pan nie wiem. A o tym, że Pani
Eta to skarb to wiem nie od dziś
26 gru 23:13
26 gru 23:16
Ajtek:
Radek ja nie mam nic przeciwko, abyś pisał mi po niku. Nie musisz używać wobec mnie formy
Pan

.
26 gru 23:16
Eta:
26 gru 23:16
Radek:
A jak drugie rozwiązanie tego równania 23:16 ?
26 gru 23:18
Ajtek:
Etunia zawstydziłem
26 gru 23:18
Eta:
nie zapominaj w tym przypadku o drugim rozwiązaniu!
26 gru 23:19
Radek:
A pierwsze rozwiązanie ok ?
26 gru 23:21
Eta:
| | π | | 1 | |
tak, tylko ja podałam Ci takie równanie : sin(2x+ |
| )= |
| |
| | 3 | | 2 | |
26 gru 23:23
Eta:
Na razie wychodzę zrobić herbatę
26 gru 23:24
Radek:
Czyli drugie rozwiązanie od razu w drugiej linijce π− coś tam

?
26 gru 23:28
Eta:
tak
26 gru 23:35
Radek:
| | π | |
Drugie rozwiązanie to x= |
| +kπ |
| | 4 | |
26 gru 23:35
Radek:
A tutaj nie należy ustalać żadnej dziedziny ?
26 gru 23:36
Eta:
sinx= a, a∊<−1,1>
np: sinx= √2 −−− jest sprzeczne
26 gru 23:37
26 gru 23:38
Eta:
| | π | | π | |
x= |
| +k* |
| ( bardziej elegancko  |
| | 12 | | 2 | |
26 gru 23:40
Radek:
A może mi Pani wytłumaczyć co robić jak mam sini cos w równaniu jednocześnie ?
26 gru 23:42
Eta:
napisz przykład ( bo zależy jak wygląda równanie)
26 gru 23:45
Radek:
sinα+cosα+1=0
26 gru 23:47
Radek:
sinα+cos2α+1=0
26 gru 23:47
Radek: ?
26 gru 23:53
Eta:
warto znać takie wzory połówkowe
| | x | | x | |
1+cosx= 2cos2 |
| , 1−cosx= 2sin2 |
| ( możesz je wyprowadzić |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
oraz sinx= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
teraz
| | x | | x | | x | |
2sin |
| *cos |
| +2cos |
| =0 /:2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | |
cos |
| (sin |
| +cos |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
teraz dokończ
26 gru 23:56
Radek:
Ale szczerze nie wiem jak dokończyć ?
27 gru 00:00
Radek:
A takie coś:
| | 7π | | 11π | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +kπ ? |
| | 12 | | 12 | |
27 gru 00:07
pigor: ...,

lub
sinα+cos2α+1=0 ⇔ sinα+1−sin
2α+1= 0 ⇔ sin
2α−sinα−2= 0 ⇔
⇔ sin
2α−2sinα+sinα−2= 0 ⇔ sinα(sinα−2)+1(sinα−2)= 0 ⇔
⇔ (sinα−2)(sinα+1)= 0 ⇔ sinα= −1 ⇔
α= −12π+2kπ ⇔
⇔
x= 32π+2kπ , k∊C. ...
27 gru 00:08
Eta:
| | x | | x | | x | |
cos |
| = 0 lub sin |
| +cos |
| =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
27 gru 00:09
27 gru 00:11
Eta:
Ejjj
pigor tam w równaniu nie widziałam cos
2α , tylko cosα !
27 gru 00:11
Eta:
Gdyby tak było to "każdy..... " by to wiedział,że skorzystać z jedynki ...
27 gru 00:13
Radek:
00:07 ? ok
27 gru 00:13
Radek:
sinα+cos2α+1=0
A co to da jedynka ?
27 gru 00:14
5-latek: sin
2x+cox
2x=1 to cos
2x=1− ..... Nie wiesz
27 gru 00:16
Radek:
5−latek sinx+cos2x+1=0 nie mam przy sin2x !
27 gru 00:17
Eta:
No to teraz ... to zmienia
postać rzeczy
sinx+1−sin
2x+1=0
i masz równanie kwadratowe z sinusem ( dalej tak jak napisał
pigor
lub "po waszemu−szkolnemu"

sinx=t, t∊<−1,1>
t
2−t−2=0 itd.....
27 gru 00:18
5-latek: Radek przespij sie z tym OK
27 gru 00:19
Radek: przecież napisałem tak 23:47.
−ok a 00:07 ok ?
27 gru 00:20
Radek:
Popieram !
27 gru 00:20
Lorak:
27 gru 00:21
Radek: Kolejny !
27 gru 00:21
5-latek:
27 gru 00:21
Eta:
Zobacz Radek co tam napisałeś ? sinα+cosα+1=0
sorry ale ja tu kwadratu nie zobaczyłam !
27 gru 00:22
Radek: Miał być kwadrat a wskoczył α a mogę prosić o sprawdzenie 00:07 ?
27 gru 00:24
Eta:
Teraz
Radek do
spania
Odpocznij, a jutro wszyscy spragnieni zadań z pewnością Ci pomogą

Miłych snów
27 gru 00:25
Radek:
Dziękuję za pomoc
27 gru 00:27
Eta:
27 gru 00:28
Radek: Ale jeszcze proszę o to zadanie 00:07 ?
27 gru 00:29
5-latek: Radek >Szerze to powiem Ci ze nie bede juz ewentualnie pomagal .Mam juz dosc Twojego
wiecznego utyskiwania
Moze i sie wcinamy ale zauwaz ze nie od poczatku . Jesli nie znasz jedynki to wybacz ale CI
podpowiedzialem . Noale skoro nie potrzebujesz innej pomocy to wybacz
Czesc i zycze dalszej przyjemnej nauki.
27 gru 00:31
Radek:
Nie chodzi o to, że masz mi nie pomagać. Znam jedynkę trygo. Ale jak wszyscy mi tłumaczą na raz
to ja nic nie wiem. O to mi chodziło. Jak Cię uraziłem to sorry.
27 gru 00:33
Radek:
√2cos3x=−1
| | π | | π | |
3x=− |
| +2kπ lub 3x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 2 | | π | | 2 | |
x=− |
| + |
| *kπ lub |
| + |
| *kπ |
| | 12 | | 3 | | 12 | | 3 | |
ok ?
27 gru 00:41
Eta:
Ajjj
dobrze pomyślałam o
sinusie przepraszam
27 gru 00:53
Eta:
było i nie ma
27 gru 00:55
Radek:
4tg(π−2x)=0
tg(π−2x)=0
π−2x=?
27 gru 00:55
Radek:
π−2x=kπ
−2x=kπ−π
2x=π−kπ
27 gru 01:01