x
Anka: krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dl 3 a jego krawedz boczna ma dlugosc
4. oblicz odleglosc spodka wysokosci tego ostroslupa od krawedzi bocznej
26 gru 22:15
5-latek: Anka dajesz zadania do rozwiazania. A znasz magiczne slowo
dziekuje?
Podpowiedz . Co ma w podstawie ten ostroslup?
Wobec tego w jakim punkcie bedzie spodek wysokosci tego ostroslupa ?
https://matematykaszkolna.pl/strona/856.html poczytaj to
26 gru 22:26
Eta:

a=3
| | a√3 | |
|AO|= |
| = √3 H= √42−(√3)2= √13 |
| | 3 | |
| | 1 | | √39 | | 1 | |
P(ΔAOW)= |
| *√3*√13= |
| i P(ΔAOW)= |
| *4*d= 2d |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
26 gru 22:46
RS:
To może ja powiem. ''Dziękuję''. Choć Ci użytkownicy mi nie pomogli.
27 gru 18:50