f. kwadratowa
Try: rozwiąż równanie:
d) x2−4x−6=√2x2−8x+12
x2−4x−6 − √2x2−8x+12=0
....
26 gru 19:45
ICSP: 1. Dziedzina
2. Pomóż równanie przez 2 i skorzystaj z tego, że −12 = 12 − 24
26 gru 19:46
Try: 2x2−8x+12≥0
x2−4x≥−6
x(x−4)≥−6
x≥−6 ∨ x≥−2
D=<−2,∞)
2x2−8x−12− 2√2x2−8x+12=0
2x2−8x+12− 2√2x2−8x+12 −24=0
t= √2x2−8x+12 ; t≥0
t2−2t−24=0
dobrze zaczęłam?
26 gru 20:00
ICSP: Dziedzina do poprawki.
Podstawienie dobre. Założenie t ≥ 0 również dobre, ale można je trochę zmniejszyć
26 gru 20:04
Try: co jest w dziedzinie źle? i jak mogłabym zmniejszyć założenie t?
26 gru 20:06
26 gru 20:08
5-latek: dziedzina wyznaczona zle . Kto tak rozwiazuje rownanie kwadratowe pelne
26 gru 20:08
Try: do D:
2x2−8x+12≥0
Δ=64−96 <0
brak miejsc zerowych
a=2 f. jest rosnąca D=R
?
26 gru 20:15
BoosterXS: Po mojemu dziedzina już gitarosko
26 gru 20:18
ICSP: Dziedzina

Niepokoi mnie tylko zapis : f. jest rosnąca

mamy teraz t =
√2x2 − 8x + 12 , t ≥
√2 ale założenie t ≥ 0 również jest poprawne. Ważne,
ze wyrzuciłaś liczby ujemne

t
2 − 2t − 24 = 0
Teraz już prosto
26 gru 20:20
BoosterXS: Tylko, że jak a=2 to nie f. rosnąca tylko RAMIONA SKIEROWANE DO GÓRY, ale mam nadzieje, że to
ogarniasz, a się jedynie wkradł drobny błąd rzeczowy
26 gru 20:21