pochodne
sylwia: | | (xsinx)' * 3x2 − (3x2)' * xsinx | |
wg mnie bedzie tak : y'= |
| = |
| | (3x2)2 | |
| | ....... − 6x * xsinx | |
|
| |
| | (3x2)2 | |
i tu wczesniej nie wiem jak rozwiązac, mogłby mi ktos pomoc z tym przykladem ?
a to 6x * xsinx mozna zostawic w takiej postaci

26 gru 17:36
Ajtek:
6x*xsinx=6x2sinx
26 gru 17:37
sylwia: ok dziekuje, a to wczesniej jak zapisac , ta pochodna xsinx * 3x2
26 gru 17:40
Ajtek:
(x*sinx)'=x'*sinx+x*(sinx)'=...
359 tutaj masz wzory.
26 gru 17:45
5-latek: (xsinx)'=(x)' *sinx+x*(sinx)' =sinx+xcosx
26 gru 17:50