.
karol: jak obliczyc sin(arccos 911 )
25 gru 20:58
Kejt: sin(arccosx)=
√1−x2
jeśli dobrze pamiętam wzór ^^
25 gru 21:02
karol: a mozesz mi podac ten wzor bo szukałem i nic mi nie pasuje a chcialbym wiedziec zeby juz nie
miec problemow
25 gru 21:04
25 gru 21:05
Kejt: no przecież jest w pierwszej linijce

w bardziej rozbudowanej formie:
sin(arccosx)=cosx(arcsinx)=
√1−x2
25 gru 21:05
karol: to jest ten podrozdział 2.5?
25 gru 21:08
ICSP: tak
25 gru 21:09
karol: dziekuje za pomoc
25 gru 21:10
karol: sin(arccosx)=√1−x2 to jest wzór do całości czy do samego arccos
czyli pozniej sin( 2√1011 )
25 gru 21:19
karol: bo z tego linku z rozdzialu 2.5 wynika ze tylko dla arccosx
25 gru 21:20
Kejt: na wszystko.. to ostateczny wynik..
25 gru 21:20
karol: a sin(arcsinx)=x ?
25 gru 21:22
Kejt: tak.
25 gru 21:23
ICSP: | | 9 | | 2√10 | |
arccos |
| = arcsin |
| |
| | 11 | | 11 | |
ze wzoru w rozdziale 2.5
teraz mamy :
| | 9 | | 2√10 | | 2√10 | |
sin( arccos |
| ) = sin (arcsin |
| ) = |
| |
| | 11 | | 11 | | 11 | |
wzór w rozdziale 2.3
25 gru 21:23
karol: super, dziekuje
25 gru 21:26
25 gru 21:28
karol: a jak mam arcsin(sin( − 7π12 )
zrobilam ze arcsin(sinx)=x i ttwdy to beszie −7π12 ale wpisuje w wolfram alpha i tam
wychodzi −5π12
25 gru 21:49
utem:
To wynika ze zbioru wartości funkcji arcsinx,
wiemy, że sinα=sin(180−α), zatem:
| | 7π | | 7π | | 5π | | 5π | |
arcsin(−sin |
| )=−arcsin(sin(π− |
| ))=−arcsin(sin |
| )=− |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
26 gru 15:31