matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Cyklometria
Dyskretny:
Potrzebuje obliczeń : sin(arccos
1
3
)
2 wrz 22:09
ICSP:
2
√
2
3
2 wrz 22:15
Piotr:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sin%28arccos+1%2F3%29
2 wrz 22:18
Mila:
To liczymy tak:
1
sin(arccos
)=u⇔sinα=u
3
1
arccos
=α / obustronnie cos
3
1
1
cos(arccos
)=cosα⇔
=cosα
3
3
1
(
)
2
+sin
2
α=1
3
1
8
sin
2
α=1−
=
9
9
2
√
2
u=sinα=
3
2 wrz 22:33
Mila:
Pomyśl, dlaczego tylko dodatnia wartość.
2 wrz 22:45