Planimetria
Radek:

Na czworokącie ABCD można opisać okrąg. Oblicz długości przekątnej AC, jeżeli AB=10 BC=3 CD=6
AD=5
Nie mam pomysłu na to. Proszę o jakąś wskazówkę
25 gru 18:18
Saizou : twierdzenie Carnota

w dwóch ujęciach xd
25 gru 18:20
zvx:
|<D|= α i |<B|= 180o−α
dwa razy tw, kosinusów
25 gru 18:23
Saizou : Radek spasuje trochę chociaż na święta
25 gru 18:25
zvx:
Walczy o 100% z rozszerzenia w maju
25 gru 18:28
Saizou : do maja jeszcze długo
25 gru 18:29
Radek:
I szybko się nie poddam ! Trzeba nadrobić planimetrię i analityczną
25 gru 18:29
Radek:
@zvx też myślałem, żeby tak zrobić: dwa razy twierdzenie cosinusów ale s wychodziło z cosα
25 gru 18:31
zvx:
cos(180o−α) = −cosα
teraz próbuj dokończyć
25 gru 18:32
Saizou : dokładnie to samo napisałem

a tego już nikt nie widzi
25 gru 18:33
Radek: Ale ja znam wzory redukcyjne
25 gru 18:39
zvx:
s2=25+36−30cosα
i
s2=100+9+30cosα
dodaj stronami i...........
25 gru 18:40
Radek:
2s2=170
s2=85
s=√85
Tylko jak na to wpaść, że akurat trzeba to dodać stronami ?
25 gru 18:42
Saizou : możesz też rozwiązać układ równań

ale po co

potrzeba nam tylko s, a cosx ładnie się
redukuje przy takich liczbach xd
25 gru 18:46
Radek:
Hmmm.
25 gru 18:47
zvx:
Dodając stronami pozbywasz się cosinusa
25 gru 18:47
zvx:
Można i tak ( jak już bardzo chcesz)
z pierwszego równania
−30cosα= s2−61
do drugiego równania
s2=109−s2+61 ⇒ s=.....
25 gru 18:50
Radek:
Już zrobiłem na podstawie postu 18:40. Po prostu miałem problem bo s wychodziło mi z cosinusem
i nie wiedziałem, że trzeba dodać to stronami. A na pamięć nie chcę się uczyć, tylko to
zrozumieć..
25 gru 18:52
Radek:

Na trapezie równoramiennym o kącie ostrym 60
0 opisano okrąg o promieniu 2. Jedna z podstaw
jest średnicą tego okręgu. Oblicz pole tego trapezu
2
√3d=12
d=2
√3
Ale co dalej ?
25 gru 19:03
zvx:

P(tr)= 3*P(Δrównobocznego)= ....
25 gru 19:12
Radek: ?
25 gru 19:12
Radek:
A skąd wiadomo, że promienie podzielą go na 3 trójkąty równoboczne ?
25 gru 19:15
zvx:

2 sposób
P(ABCD)= P(trójkataABC)+P(trójkątaACD) = .......
25 gru 19:22
Radek:
25 gru 19:30
Radek: ?
25 gru 19:35
Radek: ?
25 gru 19:47
Radek:
Czemu tam przy górnej podstawie jest kąt 900 ?
25 gru 19:53
5-latek: A kat wpisany oparty na srednicy = ile stopni?
25 gru 19:56
Radek: 900 a pytanie 19:15 ?
25 gru 19:57
25 gru 19:57
Radek:
Ale ja się pytam o pierwszy sposób
25 gru 19:59
zvx:

Trójkąt ADO równoramienny o ramionach "r"
i kącie A= 60
o to.........
25 gru 20:02
Radek:

A np mam taki trapez czy tu przekątna też będzie do ramienia przy górnej podstawie tworzyła kąt
prosty ?
25 gru 20:04
zvx:
25 gru 20:09
Radek:
Czyli tylko w trapezie równoramiennym jest taka własność ?
25 gru 20:11
zvx:
Tylko wtedy..
gdy dolna podstawa zawiera się w średnicy okręgu opisanego na tym trapezie
25 gru 20:16
zvx:

lub gdy przekątna trapezu równoramiennego o kącie ostrym 60
o
zawiera się w dwusiecznej kąta ostrego
25 gru 20:22
Radek:
Czyli musi być trapez równoramienny o kącie ostrym 60o ?
25 gru 20:29
Radek:
I jeszcze czemu górna podstawa to 2 przecież stosunek podstaw może być 1:3 ?
25 gru 20:31
BoosterXS: Z punktu O masz poprowadzone 2 promienie tego okręgu do 'górnej' podstawy. Każdy z nich równy
2. Więc masz Δ równoramienny z kątami o mierze 60stopni przy podstawie, a taki
trójkąt(180−60−60=60) jest równoboczny, więc podstawa ma miarę równą promieniowi(ramionom) Coś
pomogłem?
25 gru 20:41
Radek: Coś tak.
25 gru 20:41
BoosterXS: Radek, która klasa?
25 gru 20:42
Radek: 3 lo
25 gru 20:44
zvx:
czyt. post
20:02
25 gru 20:44
BoosterXS: to tak jak ja, rozszerzoną piszemy?
25 gru 20:44
Radek:
Tak.
25 gru 20:45
Radek:
I mi właśnie o to chodzi, że skąd wiadomo, że ramie ma długość promienia ?
25 gru 20:46
BoosterXS: no to trzeba działać ostro ; ) a co oprócz matmy i jakie studia wstępnie?
25 gru 20:46
zvx:
No przecież okrąg opisany na trapezie
25 gru 20:47
BoosterXS: Kurcze...Radek. Bo rozszerzonej nie zdasz. Jak ze środka prowadzisz odcinek do punktu
znajdującego się na okręgu to chyba logiczne, ze musi się on równać promieniowi
25 gru 20:47
Radek:
Fizyka i angielski roz. Wojskowa Akademia Techniczna−Automatyka i robotyka a Ty ?
@zvx ?
25 gru 20:49
zvx:
25 gru 20:49
BoosterXS: Gegra R, ang R i ruski P, a chciałbym na SGH w Warszawie
25 gru 20:51
Radek: Ja fizyka roz oczywiście

I nie bój się o moją maturę zdam ją !
25 gru 20:52
zvx:
25 gru 20:53