Szukanie parametru
czopo: Witam, mam problem z zadaniem, nie mam pojęcia jak się zabrać za tego typu zadanie...
Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równan:
my − 9x = −4
mx − y = m
jest para liczb (x,y) spełniająca nierówność x + y ≥ 1 ?
Wesołych świąt
25 gru 12:54
Piotr 10: Proponuję metodę wyznaczników
25 gru 12:54
25 gru 12:55
czopo: Coś musiałem zepsuć. Tą metodą wyszło mi m ≥ 1, gdzie wynikiem ma być m∊(−3;−1> ∪ (3;∞)
25 gru 13:07
5-latek: To pokaz jak liczyles
25 gru 13:10
Święty Mikołaj:

y = mx − m
m
2x − m
2 − 9x = −4, x(m
2 − 9) = m
2 − 4 i m≠−3 i m≠3
| | m2 − 4 | | m2 − 4 | | 5m | |
x = |
| i y = m* |
| − m = |
| |
| | m2 − 9 | | m2 − 9 | | m2 − 9 | |
| m2 − 4 | | 5m | | m2 + 5m − 4 | |
| + |
| ≥ 1, |
| − 1 ≥ 0 |
| m2 − 9 | | m2 − 9 | | m2 − 9 | |
| 5(m + 1) | |
| ≥ 0 ≡ 5(m + 1)(m − 3)(m + 3) ≥ 0 |
| (m − 3)(m + 3) | |
m∊(−3, −1>∪(3, +
∞)
25 gru 13:14
czopo: Zrobiłem metodą wyznaczników i wyszło mi, ze W = 9 − m2, Wx = 4 − m2 a Wy = −5m
Podstawiłem to to wyszło, że X = 4−m29−m2 a Y = −5m9−m2
Następnie do równania x + y ≥ 1 podstawiłem te dwie wartości i mi tak wyszło. Nie wiem, gdzie
jest błąd.
25 gru 13:21
czopo: Dobra, chyba wiem, gdzie był błąd, ale nie wiem, dlaczego ma poodwracane znaki kolega, który
zrobił wyżej
25 gru 13:33