.
Asia: Dane są wielomiany: W(x)= x2−x−1, G(x)= ax +b i H(x)=x3+4x+6x2−5.
Wyznacz wspołczynniki a, b tak, aby W(x)*G(x)= H(x)
( x2−x−1)*(ax+b)=x3+4x+6x2−5 powie mi ktos jak trzeba to dalej rozwiazac ?
23 gru 23:44
5-latek: wymnoz najpierw lewa strone i pokaz co dostaiesz
23 gru 23:50
Asia: ax3+bx2+ax2+bx−ax−b
ax4+bx3−b
tak ?
23 gru 23:56
bezendu:
Dobrze Ty to przepisałaś ?
23 gru 23:57
Asia: przepisane jest dobrze
23 gru 23:58
5-latek: Popraw to bo masz zle wymnozone
23 gru 23:58
Asia: a dobrzemasz racje juz poprawiam
23 gru 23:59
bezendu:
W(x)=x2−x−1 G(x)=ax+b H(x)=x3+6x2+4x−5
(x2−x−1)(ax+b)=ax3+bx2−ax2−bx−ax−b
ax3+bx2−ax2−bx−ax−b
H(x)=x3+6x2+4x−5
24 gru 00:00
Asia: Dane są wielomiany: W(x)= x2+x−1, G(x)= ax +b i H(x)=x3+4x+6x2−5. Wyznacz wspołczynniki a, b
tak, aby W(x)*G(x)= H(x) ( x2−x−1)*(ax+b)=x3+4x+6x2−5
24 gru 00:01
bezendu:
No i co teraz jest x
2+x−1 mówiłem, że źle przepisane..
24 gru 00:02
Asia: przepraszam

moja wina
24 gru 00:03
5-latek: A co to byla za roznica nawet jak byl blad
Tak samo bys to rozwiazala
24 gru 00:04
bezendu:
No to następnym razem pisz poprawnie..
ax3+bx2+ax2+bx−ax−b
H(x)=x3+6x2+4x−5
od razu widać, że a=1 a b=−5 i tak też jest odpowiedź do Twojego zadania.
24 gru 00:05
Asia: no tak

roznia sie tu tylko znaki
24 gru 00:06
bezendu:
b=5 a nie −5
5−latek no to policz sobie dla pierwszej wersji ?
24 gru 00:07
24 gru 00:08