planimetria
Radek:

Jeden z kątów trójkąta ma miarę α. Stosunek długości boków zawartych w ramionach tego kąta jest
równy 4:1, a środkowa poprowadzona do dłuższego z nich ma długość s. Znajdź długości boków
tego trójkąta.
Ale co dalej ? Proszę o wskazówki ?
23 gru 16:40
23 gru 16:51
Radek:
Tylko skąd się wzięło 4a ?
23 gru 16:56
Radek: ?
23 gru 17:36
utem:
W górnym Δ stosujesz tw. cosinusów
s2=x2+(2x)2−2*x*2x *cosα
s2=x2+4x2−4x2*cosα
Dokończysz?
23 gru 18:33
Radek:
Też tak chciałem policzyć ale wychodzi mi '
s2=5x2−4x2cosα
s2=x2(5−4cosα)
s=x√5−4cosα) ?
23 gru 18:50
Kaja: podziel przez ten pierwiastek
23 gru 18:51
23 gru 18:53
Kaja: tak.
a teraz ten drugi bok przy kącie α, to 4x, więc do tego podstaw za x to co wyliczyleś
23 gru 18:54
Kaja: a ten trzeci bok wylicz z Tw. cosinusów
23 gru 18:58
Radek:
Ostatni bok z twierdzenia cosinusów też ?
23 gru 18:58
Kaja: tak
23 gru 18:58
Radek:
| | 4s | | s | | 4s | | s | |
y2=( |
| )2+( |
| )2−(2* |
| * |
| *cosα) |
| | √5−4cosα) | | √5−4cosα | | √5−4cosα | | √5−4cosα | |
23 gru 19:03
Radek:
| | 16x2 | | s2 | | 2s2cosα | |
y2= |
| + |
| − |
| |
| | 5−4cosα | | 5−4cosα | | 5−4cosα | |
| | 17s2 | | 2s2cosα | |
y2= |
| − |
| |
| | 5−4cosα | | 5−4cosα | |
23 gru 19:23
Radek:
Wszystko wyszło
23 gru 19:25
cicha noc:
Sposób "Ety" taki sam

zamiast "x" oznaczyła "a"
23 gru 21:19
Radek:
Jednak wolałem sam do tego dojść niż korzystać z gotowego rozwiązania
23 gru 21:21
cicha noc:
23 gru 21:22
Radek:
I przy okazji chciałbym Pani Ecie, Pani Mili, ZKS i Panu Bogdanowi Wesołych Świąt bo jutro nie
wiem czy będę na forum.
23 gru 21:24
utem:
Wesołych świąt, Radek, baw się dobrze w Sylwestra w miłym towarzystwie.
23 gru 21:31
Eta:
Tobie również życzę Wesołych Świąt ( i koniecznie bez matematyki przez dni świąteczne
23 gru 21:32