a
prosze pomozcie: jeden z kątów trójkata ma miare alfa . stosunek długości boków zawartych w ramionach tego
kata jest rowny 4:1, a środkowa poprowadzona do dłuższego z nich ma długość s. oblicz
długości boków tego trójkąta.
19 kwi 16:12
Mariusz: może spróbuj z wzoru na środkową w trójkącie
d=1/2√2a2+2b2−c2
19 kwi 16:21
prosze pomozcie: probowalam tak liczyc ale nie wychodzi mam do tego zadania rozwiazania, ale dzieki za
wzór
19 kwi 16:29
tim: Jakie rozw?
19 kwi 16:30
prosze pomozcie:
| | √ 17−8cosalfa | |
s |
| |
| | √5−4cosalfa | |
19 kwi 16:43
Eta:
Pomagam

Poczekaj chwilę , narysuję rysunek
19 kwi 16:58
prosze pomozcie: dziekuje bardzo poczekam
19 kwi 16:59
Eta:

oznaczamy boki ΔABC:
IACI=
a IABI=
4a to IAEI=
2a
korzystamy ze wzoru cosinusów dla ΔAEC
mamy:
s
2 = 4a
2 +a
2 − 2*a*2a*cosα
s
2 = 5a
2 − 4a
2cosα =>
a= U{s}{√5− 4cosα
| | 4s | |
więc IABI = 4*a to IABI = |
|
|
| | √5−4cosα | |
podobnie w ΔABC ze wzoru cosinusów:
ICBI
2 = a
2 + 16a
2 − 2*a*4a*cosα
ICBI
2 = 17a
2 − 8a
2*cosα
więc ICBI
2 = a
2( 17 − 8cosα)
to: ICBI = a
√17 − 8cosα
| | s√5−4cosα | |
to ICBI = |
|
|
| | √17 −8cosα | |
to wszystko

Pozdrawiam
19 kwi 17:17
tim: Siema Eta
19 kwi 17:19
Eta:
Chochlika poprawiam
| | s√17 − 8cosα | |
ICBI = |
| |
| | √5− 4cosα | |
19 kwi 17:19
Eta: 
Tim
19 kwi 17:20
19 kwi 17:26
Eta: Raczej ........ ludzka
19 kwi 17:29