pierwiastki wielomianu
marek: Jednym z pierwiastków wielomianu W(x) = px3 − 7x2 −28x + q , gdzie p i q są liczbami
pierwszymi, jest −2,5. Znajdź pozostałe pierwiastki wielomianu W(x).
23 gru 13:12
23 gru 13:19
ICSP: | | 5 | | q | |
− |
| = |
| oraz NWD(p;q) = 1 |
| | 2 | | p | |
stąd (p;q) = (−5;2) v (5 ; −2) ale zarówno wielomian −5x
3 − 7x
2 − 28x + 2 jak i wielomian
5x
3 − 7x
2 − 28x − 2 nie ma pierwiastka x
1 = −2,5
Coś mi umknęło ?
23 gru 14:52
ICSP: Już wiem co

Umknęła mi definicja liczby pierwszej

(p;q) = (2;5) i wszystko się zgadza

Pozostałe pierwiastki : 3 ±
√2
23 gru 14:57