wielomian
Radek:
Wszystkie współczynniki wielomianu W(x)=x
3−3x
2+ax+b są liczbami całkowitymi. Znajdź
współczynniki a i b wiedząc, że wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x−
√5
5
√5−15+
√5a+b=0
(
√5a+b)
2=(−5
√5+15)
2 ale tym sposobem nie wyszło
31 paź 19:39
Piotr 10: Jeżeli wielomian jest podzielny przez x−√5 to W(√5)=0
31 paź 19:40
Radek:
Czemu jest podzielny przez x+√5 ?
31 paź 19:57
Radek:
bo lubi być podzielny−super wytłumaczeni
31 paź 20:07
Mila:
Wszystkie współczynniki wielomianu W(x)=x3−3x2+ax+b są liczbami całkowitymi.
w(√5)=(√5)3−3*(√5)2+a*√5+b
w(√5)=5√5−15+a*√5+b=0 bo √5 jest pierwiastkiem wielomianu.⇔
a√5+b=−5√5+15
Liczby a i b są całkowite⇒
a=−5 i b=15
31 paź 21:22
Radek:
a√5+b=−5√5+15 skąd tu wyszło a=−5 i b=15 ?
31 paź 22:03
matyk: bo pierwiastek musi "zniknąć"
31 paź 22:09
Radek:
(a√5+b)2=(−5√5+15)2 ?
31 paź 22:10
Mila:
Porównaj wyrażenia z prawej i lewej. liczby a i b maja byc całkowite.
31 paź 22:14
Radek:
Nigdy bym na to nie wpadł..
31 paź 22:16
Mila:
Teraz już wpadniesz.
31 paź 23:11
Radek:
Pani Mileno ma Pani jeszcze chwilkę ?
31 paź 23:14
Mila:
Mam, pisz, nie dzisiaj to jutro odpowiem. Zobacz poprawkę wczorajszego zadania z wielomianem .
31 paź 23:17
Hajtowy: Mila już śpi
31 paź 23:18
Radek:
Widziałem, u siebie w zeszycie napisałem poprawnie

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x)=2x
4+4x
3+ax
2+bx+2 przez dwumian x−1 wiedząc, że
funkcja f(x)=ax
2+bx+c osiąga największą wartość dla x=3 i wynosi ona 11 ?
f(x)=a(x−3)
2+11 ? Nie mam pomysłu
31 paź 23:20
Mila:
Nic więcej w treści nie ma?
31 paź 23:35
Radek: Nie.
31 paź 23:36
Mila:
Masz obliczone w zeszycie a=−1?
31 paź 23:44
Radek:
Nie mam nic obliczonego.
31 paź 23:52
Radek:
Jeszcze takie pytanie czy liczby pierwsze mogą być ujemne ?
31 paź 23:54
Mila:
A może tam jest:
f(x)=ax2+bx+2
Liczby pierwsze to liczby naturalne: 2,3,5,7,11,13,17,19, itd
31 paź 23:57
Radek:
Przepraszam jeszcze jest podany punkt do f(x)=(0,2)
31 paź 23:58
Mila:
No właśnie , stąd c=2, bo
f(0)=a*0+b*0+c=2⇔c=2
f(x)=a(x−3)2+11
f(0)=a*(0−3)2+11=2
9a=−9
a=−1
f(x)=−1(x−3)2+11⇔f(x)=−1(x2−6x+9)+11
f(x)=−x2+6x−9+11
f(x)=−x2+6x+2
a=−1
b=6
W(x)=2x4+4x3−x2+6x+2
R(1)=W(1)=2+4−1+6+2=..
posprawdzaj rachunki.
1 lis 00:28
Radek:
A co jeśli ta funkcja f(x) wyglądałaby tak ax2+bx+2 i nie podany byłby żaden punkt ?
1 lis 19:08
Radek: ?
1 lis 19:47
Mila:
To ze wzoru f(x)=ax2+bx+2 mamy
f(0)=a*0+b*0+2=2⇔punkt (0,2) należy do wykresu f(x)
1 lis 19:49
Radek: Dziękuję za wytłumaczenie
1 lis 19:50
Radek:
Jednym z pierwiastków wielomianu W(x)=px
3−7x
2−28x+q gdzie p i q są liczbami pierwszymi jest
−2,5. Znajdź pozostałe pierwiastki
więc q=−5 albo 5
p=2 lub p=−2 ale jak to wyliczyć ?
1 lis 21:08
Piotr 10:
Proponuję skorzystać ze wzorów Viete'a dla wielomianu trzeciego stopnia
1 lis 21:17
Piotr 10: Nie rozumiem co Ty w ogóle napisałeś, przeczytaj jeszcze sobie co to jest liczba pierwsza
1 lis 21:18
Mila:
Liczby p i q są liczbami pierwszymi, zatem wielomian ma całkowite współczynniki.
| | 5 | |
x=− |
| jest wymiernym pierwiastkiem danego wielomianu zatem (−5) jest podzielnikiem q |
| | 2 | |
natomiast 2 jest podzielnikiem p⇔
stąd
q=5
p=2
w(x)=2x
3−7x
2−28x+5
Dalej potrafisz?
1 lis 21:18
Radek:
Dziękuje Pani Milu,dalej już sobie poradziłem

Ale skoro są liczbami pierwszymi to nie mogą
być ujemne ? Wczoraj się o to pytałem.. Potrafię to dokończyć..
1 lis 21:29
1 lis 21:30
Radek:
Piotr ten link to sobie mogłeś darować bo wiem co to liczba pierwsza i napisałem wyraźnie
że moim zdanie q=−5 lub 5 a p=2 lub −2 ale skoro to dla Ciebie nie są liczby pierwsze to może
Ty jednek przeczytaj to co w tym linku ? Pozdrawiam
1 lis 21:32
Piotr 10: Sorry bardzo, ale Ty chyba nie wiesz co to jest liczba pierwsza....
1 lis 21:34
Piotr 10: Jeżeli p i q są liczbami pierwszymi, to czy p=−2 lub q=−5
1 lis 21:35
Radek:
Wiem co to jest liczba pierwsza...zobacz mój post 21:08 ale skoro dla Ciebie 5 i 2 nie jest
liczbą pierwszą to

A tym czasem nie pomagasz wcale, więc proszę zostaw swoje uwagi do
siebie
1 lis 21:36
Radek:
Pani Milu mogło by jeszcze być że 5 jest podzielnikiem q a −2 podzielnikiem p ?
1 lis 21:43
Piotr 10: Czy ja piszę, że 5 lub 2 nie jest liczbą pierwszą ? Sam napisałeś, że p=2 v p=−2 oraz, że q=5 v
q=−5.
A przecież wiadomo, że p ⋀ q > 0..
1 lis 21:44
Mila:
Podzielniki mogą być ujemne. Zwykle ten ujemny znak "przypisujemy" wyrazowi wolnemu, ale to
zależy od sytuacji.
1 lis 22:04
Mila:
Panowie, nie kłóćcie się. Wypijcie wirtualne piwko.
1 lis 22:05
Radek:
Zwykle a z czego to wynika ? Jest jakieś twierdzenie które o tym mówi ?
1 lis 22:09
Mila:
Radek, tym się przejmuj, rozwiązuj zadania, a wszystko Ci się w głowie ułoży.
1 lis 22:10
Radek: Mam tak, że ja muszę zadanie zrozumieć i wiedzieć co z czego wynika dopiero mogę przejść dalej.
1 lis 22:12