Planimetria
Radek:

Wyznacz długości przekątnych rombu o boku c i kącie ostrym α
d
2=c
2+c
2−2c
2sinα
d
2=2c
2−2c
2sinα
d
2=2c
2(1−sinα)
d
2=c
√2(1−sinα)
OK ? ta pierwsza
21 gru 22:09
Saizou : źle to jest tw. carnota
21 gru 22:10
Radek:
d=c√2(1−cosα) ?
21 gru 22:12
Saizou : teraz ok
21 gru 22:13
Radek:
A drugą jak wyliczyć ?
21 gru 22:15
Saizou : a jaki będzie drugi kąt skoro jedne to α ?
21 gru 22:16
Radek:
180−α ? czy β ?
21 gru 22:17
Radek: już wiem dzięki
21 gru 22:17
Saizou : β=180−α

zatem....
21 gru 22:17
Saizou : proszę
21 gru 22:18
Radek:
f2=c2+c2−(2c2(−cosα))
f2=2c2+2c2cosα
f2=2c2(1+cosα)
f=c√2(1+cosα) ?
21 gru 22:28
Saizou : odkładnie tak
21 gru 22:28
Saizou : dokładnie
21 gru 22:29
Radek: | | α | |
w odpowiedzi mam 2csin |
| |
| | 2 | |
21 gru 22:30
21 gru 22:30
21 gru 22:33
21 gru 22:35
Eta:
| | x | |
I jeszcze taki 1−cosx= 2sin2 |
| |
| | 2 | |
Często pisałam,że warto te dwa wzorki znać

( albo je wyprowadzić
21 gru 22:37
matyk: Na szczęście jeśli w treści zadania nie ma polecenia jak ma wyglądać odpowiedź to nikt nie ma
prawa zarzucić, że masz źle
21 gru 22:39