równanie trygonometryczne
Kamila: równanie trygonometryczne:
21 gru 20:50
21 gru 21:05
Kamila: Eta, a mogłabyś wytłumaczyć mi jak do tego doszłaś?
21 gru 21:59
PW: Kamilo, musisz tak jak
Eta zaprzyjaźnić się z wykresem funkcji sinus. Po narysowaniu
widać, że
sinα = −1
| | 3 | |
tylko raz na okres − właśnie dla α = |
| π, a więc wszystkie α, dla których sinα = −1 mają |
| | 2 | |
21 gru 23:02
21 gru 23:08
Kamila: aaa, już rozumiem

Dziękuję Wam za pomoc
21 gru 23:09
pigor: | | π | | 3π | |
... , a ja ...  lubię pisać tak : 3 |
| , czyli trzy 90−ątki zamiast |
| . ...  |
| | 2 | | 2 | |
21 gru 23:45
PW: A ja i tak zanim napiszę przekształcam sobie w rozumie na miarę kątową.
21 gru 23:48
pigor: ... , a więc podobnie jak ja, dlatego tak piszę ...
22 gru 00:04