Rozwiąż nierówność
Maciek: I x2−x I − I x−5 I ≤ 3
proszę o wytłumaczenie pierwszej wartości bezwzględnej, gdyż nie bardzo wiem co robić z tym
kwadratem.
21 gru 13:27
ICSP: x
2 − x = x(x−1)
x(x−1) ≥ 0 ⇒ x ∊ (−
∞ ; 0 ] ∪ [1 ; +
∞)
x(x−1) < 0 ⇒ x ∊ (0 ; 1)
| | ⎧ | x2 − x gdy x ∊ (− ∞ ; 0 ] ∪ [1 ; + ∞) | |
| |x2 − x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x2 + x gdy x ∊ (0 ; 1) | |
21 gru 13:29
Lorak: |x2−x| = |x(x−1)| = |x| * |x−1|
21 gru 13:30
Maciek:

więc w jaki łatwy sposób mogę |x| * |x−1| przedstawić na wykresie ?
(zawsze rysuję sobie taki wykresik żeby mi łatwiej było a pierwszy raz robię z kwadratem)
21 gru 13:41
21 gru 13:42