Wyznaczy ekstrema lokalne.
Niewiadoma: Trzeba wyznaczyć ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji.
f(x)=e−x3 (−x3 jest oczywiście w potędze)
Wiem, że pochodna z tego to: f'(x)=−3e−x3 * x2
Nie mam pojęcia jak wyznaczyć ekstrema gdy w przykładzie jest e. Z góry dziękuję za jakąkolwiek
pomoc.
20 gru 10:11
john2: MOŻE tak:
1. Wyznacz dziedzinę.
2.
https://matematykaszkolna.pl/strona/387.html
więc szukamy miejsc zerowych pochodnej
−3e
−x3*x
2 = 0
Kiedy lewa strona będzie zerem? (tylko w jednym przypadku)
3. Badamy znak f'(x) = −3e
−x3*x
2
Czyli kiedy −3e
−x3*x
2 > 0 i kiedy −3e
−x3*x
2 < 0.
Według mnie nie ma ekstremów i funkcja maleje w przedziałach:
x∊(−
∞,0) i x∊(0,+
∞)
20 gru 12:02