matematykaszkolna.pl
kombinacje z powtórzeniami PuRXUTM: rysunekhej emotka wytłumaczyłby mi ktoś kombinacje z powtórzeniami ? Mam takie zadanie, mam wybrać n ciastek z k rodzajów ciastek. Na ile sposobów mogę to zrobić. Wiem jaka jest odpowiedź i mniej więcej schemat działania, ale nie rozumiem dlaczego tak jest

nawias
n+k−1
nawias
nawias
n
nawias

odp.

robimy to tak że robimy przegrody pomiędzy ciastkami które wybraliśmy, te przegrody odpowiadają za to że różne odmiany ciastek są osobno. Dlaczego rozwiązanie jest takie jakie jest

nawias
n+k−1
nawias
nawias
k−1
nawias

nawias
n+k−1
nawias
nawias
n
nawias

wiem że
=
i tu chyba chodzi o to że wybieramy k−1 przegród ale

dlaczego tak jest
19 gru 21:28
matyk: Ciastka rozróżniamy czy nie?
19 gru 22:00
PW: Przedstawienie liczby n w postaci sumy k składników: (1) x1 + x2 + ... + xk = n, xi∊{0,1,...,n}. Składnik "i" oznacza liczbę ciastek wziętych z rodzaju "i". Zakładamy, że każdy rodzaj ciastek ma liczność co najmniej n (żeby można było wziąć np. tylko ciastka pierwszego rodzaju). Rozróżniamy kolejność składników. Wtedy rozumowanie może wyglądać tak: Do zbioru n kulek białych dorzucamy k−1 kulek czarnych i losujemy po jednej kuli. Dopóki losowane kule są białe − ich liczba oznacza pierwszy składnik. W momencie wylosowania kuli czarnej odkładamy ją na bok i rozpoczynamy następne losowanie. Dopóki losowane kule są białe, ich liczba oznacza drugi składnik. W momencie wylosowania kuli czarnej odkładamy ją na bok i rozpoczynamy następne losowanie. I tak dalej, aż do losowania o numerze k. Takie losowanie spełnia warunki zadania − w skrajnych przypadkach można wylosować tak, że składnik nr p jest zerem (za pierwszym razem w losowaniu nr p wylosowana kula jest czarna), ale może też być tak, że jeden ze składników jest równy n, a pozostałe są zerami (w losowaniu nr p wyciągamy same białe kule, a w poprzednich i następnych czarne). Liczba sum postaci (1) jest więc równa liczbie permutacji z powtórzeniami n+k−1 elementów, wśród których jest n jednakowych i k−1 innych − też jednakowych. Permutacji takich jest jak wiadomo
 (n+k−1)! 
nawias
n+k−1
nawias
nawias
n
nawias

=
.
 n!k!  
19 gru 22:26
PuRXUTM: dzięki PW emotka