kombinatoryka
zadanie: 1. Na ile wszystkich roznych sposobow mozna rozmiescic k ponumerowanych kul w n ponumerowanych
komorkach takich, ze w kazdej komorce sa co najmniej 2 kule?
2. Na ile wszystkich roznych sposobow mozna rozmiescic k jednakowych kul w n ponumerowanych
komorkach takich, ze w kazdej komorce sa co najmniej 2 kule?
18 gru 16:45
wredulus:
Czy kule sa rozroznialne

Czy komory sa rozroznialne
18 gru 17:42
wredulus:
Odpowiedzi na te dwa pytania powinny zasugerowac wzor ktory powinno sie wybrac
18 gru 17:43
kate: Jaką masz odpowiedź?
18 gru 17:44
wmboczek: C(k,n)*n!*C(k−n,n)*n!*nk−2n chyba, przy odpowiednich założeniach o n i k
18 gru 17:48
wredulus:
Wsrod zalozen poczatkowych musi byc k≥2n ... jezeli nie to nie rozmiescisz kul po 2 sztuki w
kazdej komorze
18 gru 17:49
utem:
Zadanie 2.
k− liczba kul
n− liczba komorek
x
1+x
2+....x
n=k
skoro w każdej komorce ma być więcej niż 2 kule, to k>2n
Wrzucamy po dwie kule do każdej komorki
x
1+2+x
2+2+.....x
n+2=k⇔
x
1+x
2+.....+x
n=k−2n
Liczba rozwiązań x
i∊N
+U{0}
albo
18 gru 18:05
zadanie: dziekuje
18 gru 21:32
zadanie: a jak by bylo co najwyzej 2 kule?
18 gru 21:33
zadanie: ?
18 gru 22:55
zadanie: ?
19 gru 18:21
zadanie: jakie wtedy rownanie trzeba ulozyc do tych 2 zadan?
19 gru 18:43
zadanie: moge prosic o pomoc
19 gru 19:57
zadanie: ?
19 gru 20:50
zadanie: ?
20 gru 10:49
zadanie: moglbym prosic o pomoc ?
20 gru 19:51