Równanie
Bodek: Wykaż, że przy określonych założeniach prawdziwa jest nierówność:
| 1+tg2(45+α) | | 1 | |
| = |
| |
| tg2(45+α) −1 | | sin2α | |
19 gru 12:31
ICSP: Założenia określisz już sobie samodzielnie
| | 1 + tg2(x + 45o) | |
L = |
| = |
| | tg2(x + 45o) − 1 | |
| | sin2(x + 45o) + cos2(x + 45o) | |
= |
| |
| | cos2(x + 45o) | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | sin2(x + 45o) − cos2(x + 45o) | |
|
| = |
| | cos2(x + 45o) | |
| | 1 | | −1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = P |
| | sin2(x + 45o) − cos2(x + 45o) | | cos(2x + 90o) | | sin2x | |
c.n.w.
19 gru 13:15
Bodek: Mógłbyś mi pomóc jeszcze jedno zrobić?
| cosα2 − sinα2 | | 1 | |
| = |
| −tgα |
| cosα2+sinα2 | | cosα | |
19 gru 13:43
ICSP: | | x | | x | |
Przemnożenie licznika i mianownika lewej strony przez cos |
| − sin |
| powinno załatwić |
| | 2 | | 2 | |
sprawę
19 gru 13:45
Bodek: można jakoś inaczej zapisać cos2α2 + sinu2{α}{2}?
19 gru 13:55
19 gru 14:01
19 gru 14:02
ICSP: nie ?
sin2α + cos2α = 1
dla dowolnego α.
sin2(2α) + cos2(2α) = 1
itd
19 gru 14:07
Bodek: sin2α2 + cos2α2=1?
19 gru 14:08
ICSP:
19 gru 14:08
Bodek: mam jeszcze jedno pytanie, cosinusy i sinusy itp mam traktować jak niewymierność w mianowniku?
19 gru 14:14
ICSP: tzn ?
19 gru 14:15
Bodek: jeżeli mam w mianowniku √3 − 8 to stosuję wzór skróconego mnożenia i mogę też tak postępować
w przypadku sinusów itp?
19 gru 14:21
ICSP: Możesz
19 gru 14:22
Bodek: kurcze mam problem jeszcze z jednym zadaniem
| cos(45+α) | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| cos(45−α) | | cos2α | | ctg2α | |
19 gru 14:25
Bodek: cos(45+α) mam rozpisać ze wzrou na sumę?
19 gru 14:25
ICSP: Możesz spróbować

Zawsze jakiś początek
19 gru 14:27
J: @
ICSP Zgodnie ze wskazówką ( post: 13:45 ) mnożę licznik i mianownik i dostaję: −tgx.Gdzie
robię błąd ?
| | x | | x | | x | | x | |
Licznik= (cos |
| −sin |
| )*(cos |
| −sin |
| ) = − sinx
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | | x | |
Mianownik = (cos |
| +sin |
| )*(cos |
| −sin |
| ) = cosx
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli cały ułamek to: −tgx
19 gru 14:42
ICSP: | | x | | x | |
(cos |
| − sin |
| )2 = 1 − sinx |
| | 2 | | 2 | |
| 1 − sinx | | 1 | |
| = |
| − tgx |
| cosx | | cosx | |
19 gru 14:44
ICSP: Widzisz już gdzie masz błąd ?
19 gru 14:46
J: Nie było pytania. Oczywiście "zjadłem" w liczniku jedynkę.
19 gru 14:46
Bodek: Wielkie dzięki, tam to już wiem jak zrobić. teraz z tym mam problem:
| cos(45+α) | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| cos(45−α) | | cos2α | | ctg2α | |
19 gru 14:49
J: Tak.Zorientowałem się tuż po wysłaniu postu.Niemniej jednak dziękuje
19 gru 14:50
ICSP: Rozpisz ze wzorów lewą stronę. Potem już prosto
19 gru 14:50
Bodek: zrobiłem. możecie sprawdzić czy nie ma błędu?
19 gru 14:58
ICSP: Mogę sprawdzić
19 gru 15:00
Bodek: | | 1−sin2α | | 1 | | sin2α | |
napiszę wynik końcowy |
| = |
| − |
| = |
| | cos2α−sin2α | | cos2α−sin2α | | cos2α−sin2α | |
19 gru 15:03
Bodek: | sin2α | | 1 | |
| − to powinno = |
| dobrze? |
| cos2α−sin2α | | ctg2α | |
19 gru 15:04
ICSP:
19 gru 15:04
ICSP: | sin2x | | sin2x | | 1 | |
| = |
| = tg2x = |
| |
| cos2x − sin2x | | cos2x | | ctg2x | |
19 gru 15:06