djali: oblicz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji kwadratowej f(x)=−2x2−3x+2 w przedziale
zamknietym <−1;2>
18 gru 22:38
18 gru 22:38
djali: | | 3 | | 1 | |
a wiec na krancach przedzialu wyszlo mi : A=(−1;3), B=(2;−12) Wierzcholek ; (− |
| ;3 |
| |
| | 4 | | 8 | |
moglby ktos sprawdzic czy to jest dobrze ?
18 gru 23:38
djali: pomozcie prosze
19 gru 00:02
5-latek: 3 pytania
1. Ile wynosi wspolrzedna xowa wierzcholka paraboli ?
2. czy ta wspolrzdna nalezy czy nie nalezy do tego przedzialu <−1,2> ?
3> jesi nalezy to mamy ramiona paraboli skierowane w dol bo a<0 to jaka to jak wartosc ma ta
funkcja w tym wierzcholku i ile ona wynosi ?
19 gru 00:09
djali: 2. nalezy ?
3. ramiona sa w dol
19 gru 00:14
5-latek: | | 3 | | 3 | |
xw=− |
| i − |
| nalezy do przedzialu <−1,2> |
| | 4 | | 4 | |
Wobec tego ze wspolrzdna wierzcholka x
w nalezy do tego przedzialu to funkcja ta osiaga wartosc
najwieksza wlasnie w wierzcholku (bo ramiona paraboli sa skierowane w dol) wiec policz ile
| | 3 | |
wynosi wartosc funkcji f(− |
| ) . Wiec albo policzysz z ew zoru yw albo do wzoru |
| | 4 | |
| | 3 | |
funkcji wstawisz za x =− |
| |
| | 4 | |
Teraz jesli mamay najwiekza wartosc juz wyznaczona to musimy wyznaczayc najmniejsza wartosc
Liczymy f(−1)=−2*(−1)
2−3*(−1)+2= policz i f(2)=−2*2
2−3*2+2= policz i ta ktora bedzie
mniejsz ato jest najmniesza wartosc w tym przedziale
19 gru 00:24
ala: i na tym koniec tego zadania ?
19 gru 00:35
5-latek: tak i dziasiaj jeszcze popros nauczyciela niech dokladnie CI to wytlumaczy
19 gru 00:42
ala: dziękuje bardzo
19 gru 00:43