ciągi
vito: Liczby X−6,x,13 ( w podanej kolejności) są pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciągu
arytmetycznego. Wówczas liczba x jest równa. A) 5, b) 6, c)7, d) 8, jak to zrobić
16 gru 20:10
16 gru 20:11
vito: I jak z tego niby mam wyliczyć x?
16 gru 20:56
ICSP: Podstawić ?
Dostajesz równanie z niewiadomą x. Niestety trzeba je jeszcze rozwiązać
16 gru 20:56
vito: A co za an
16 gru 21:02
vito: Odstawiamy za an X−6 i wychodzi mi 6 a wy odpowiedzialności jest ze 7
16 gru 21:06
16 gru 21:12
vito: Dziękuję A To zad jak zrobic suma sześciu początkowych wyrazów ciągu geomtrycznego w którym
a2=3 i a5=81 jest równa a) 728 , b) 121, c) 732 , d) 364
16 gru 21:20
ICSP: a
5 = a
2 * q
3
81 = 3 * q
3
q = 3
a
1 =1
| | 1 − q6 | |
S6 = a1 * |
| = ... |
| | 1 − q | |
16 gru 21:25
vito: Dzieki a w tym pierwszym coś jest nie tak bo wychodzi mi teraz −7
16 gru 21:29
ICSP: Na 100% wyjdzie 7
16 gru 21:30
vito: A to jak. Zrobic bo to dla mnie czarna magia . W kwadrat o boku długości a=10cm wpisano drugi
kwadrat w ten sposób,że jego wierzchołki
znajdują się w środku boków kwadratu poprzedniego. w drugi kwadrat wpisano kwadrat czwarty.
Oblicz:
a) obwód czwartego kwadratu,
b) sumę obwodów tych czterech kwadratów
16 gru 21:37
ICSP: a gdzie jest kwadrat trzeci ?
16 gru 21:49
vito: Rozwiąż nierównanie:1/2+1/4+1/8+..+ x= 511/512 i jeszcze jedno znajdź takie liczby rzeczywiste
x1, x2, x3, aby ciąg 3, x1, x2, x3, 768 był ciągiem geometrycznym. I na prawdę ostatnie.
Oblicz z ilu wyrazów składa sił ciąg arytmetyczny (an) o wyrazach : −3,2,7,12,...,42. Z góry
dziękuję bardzo za pomoc
16 gru 21:51
ICSP: Skończę oglądać serial i zrobię
16 gru 21:52
vito: A to jak. Zrobic bo to dla mnie czarna magia . W kwadrat o boku długości a=10cm wpisano drugi
kwadrat w ten sposób,że jego wierzchołki
znajdują się w środku boków kwadratu poprzedniego. w drugi kwadrat wpisano w taki sam sposób
kwadrat trzeci, w trzeci kwadrat wpisano kwadrat czwarty.
Oblicz:
a) obwód czwartego kwadratu,
b) sumę obwodów tych czterech kwadratów
Przepraszam za pomyłkę
16 gru 21:55
vito: Ok
16 gru 21:56
ICSP:

różowy − 10
czerwony − 5
√2
niebieski − 5
Kolejne boki tych kwadratów tworzą ciąg geometryczny o następujących danych :
a) Obwód 4 :
| | 2√2 | |
4a4 = 4 * a1 * q3 = 4 * 10 * |
| = 10√2 |
| | 8 | |
b) 4a
1 + 4a
2 + 4a
1 + 4a
4 = 4(a
1 + a
2 + a
3 + a
4) = 4 * S
4 =
| | 1 − q4 | | | |
= 4 * a1 * |
| = 40 * |
| = |
| | 1 − q | | | |
| | 3 | | 2 | |
= 40 * |
| * |
| = 30(2 + √2) |
| | 4 | | 2 − √2 | |
16 gru 22:12
ICSP: | 1 | | 1 | | 511 | |
| + |
| + ... +x = |
| |
| 2 | | 4 | | 512 | |
| | 1 | | 1 | |
a1 = |
| , q = |
| , an = x |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x = an = |
| * |
| n−1 = |
| n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Mamy
16 gru 22:17
ICSP: 3 , x1 , x2 , x3 , 768 − geomatryczny
768 = 3 * q4
q4 = 256
q = ± 4
x1 = 12 , x2 = 48 , x3 = 198
albo
x1 = −12 , x2 = 48 . x3 = −198
16 gru 22:19
vito: A ma takie samo zad jak to pierwsze co wysłałem tylko inne liczby kolejno x+1, 4, 1, i ma wyjść
15 a mi wychodzi 6 a w tamtym wyszło mi w końcu 7
16 gru 22:19
ICSP: −3 , 2 − ... , 42
a1 = −3 , r = 5 , an = 42
an = a1 + (n−1)r
42 = −3 + 5(n−1)
45 = 5(n−1)
n−1 = 9
n = 10
Składa się z 10 wyrazów
16 gru 22:20
ICSP: ciąg arytmetyczny czy geometryczny ?
16 gru 22:21
vito: Geometryczny
16 gru 22:22
ICSP: no to dla geometrycznego jest inna własność.
Arytmetyczny:
Geometryczny:
a
n =
√an−1 * an+1
zapisywane również jako
(a
n)
2 = a
n−1 * a
n+1
16 gru 22:24
vito: A rozw równanie. 4 +7+10+...+x=424 niby ma wyjść 49
16 gru 22:35
ICSP: a
1 = 4
a
2 = 7
r = 3
a
n = x = 3n + 1
3n
2 + 5n − 848 = 0
n = 16
x = 3n + 1 = ...
16 gru 22:37
vito: Ok dziękuję za całą twoją pomoc.
16 gru 23:00