.
Piotr 10:

Udowodnij, że w każdym równoległościanie suma kwadratów przekątnych równa się sumie kwadratów
wszystkich jego krawędzi.
Teza:
(2d)
2+(2e)
2=(4a)
2+(4b)
2+(4c
2)
Korzystam z twierdzenia, które mówi, że dowolnym równoległoboku suma kwadratów długości
przekątnych jest równa sumie kwadratów długości wszystkich boków.
x
2+y
2=2a
2+2b
2
d
2=c
2+y
2
e
2+c
2+x
2
4d
2+4e
2=4c
2+4y
2+4c
2+4x
2=8a
2+8b
2+8c
2
Co robię źle ?
16 gru 17:22
matyk: Te odcinki, które masz to nie są przekątne równoległościanu

Tylko jeden nią jest (który?)
16 gru 17:26
Piotr 10: nie wiem. są chyba 4 przekątne rownoległoscianu. Długości x i y to przekątne równoległoboku
16 gru 17:28
Piotr 10: Ten odcinek e(przekątna) powinna ''zjechać na dół'' jeszcze
16 gru 17:30
matyk: To masz wtedy dopiero 2 przekątne
16 gru 17:31
16 gru 17:32
Panko: rozepnij wektor na krawędziach i zrozumiesz swój kłopot ; lewa strona twojej tezy
jest wątpliwa
ale wektorowo p1= a+b+c ; a+b +p2=c ; p3= c+a−b ;
16 gru 17:33
Piotr 10: nie rozumiem. mam 4 przekątne w tej figurze
16 gru 17:36
matyk: Zerknij do linka i na rozwiązanie Mili
16 gru 17:38
Piotr 10: Ja idę, bo i tak z tego nic nie rozumiem
16 gru 17:40
Panko: To standardowa metoda do takich rachunków.
Przekonaj się na przykładzie charakteryzacji równoległoboku. ( ten fakcik z
kwadratami boków i przekątnych)
Metody wektorowe ( iloczyn skalarny ) są tu górą.
Ogólnie rozpinasz wektorki na krawędziach
16 gru 17:43
wodnik:

Dwie przekątne DF i BH w płaszczyźnie DBFH.
Dwie przekątne AG i CE w płaszczyźnie ACGE, nie narysowane, aby nie zaciemniać rysunku.
16 gru 18:21
Panko:

Kurcze może tak : równości są wektorowe

d
1= c−a +b
d
2= c+a−b
d
3= a+b+c
d
4=c−a−b
teraz korzystamy z kwadratu skalarnego czyli ( gdzie u to wektor)
IuI
2= u
2=u◯u
Id
1I
2= d
12= d
1◯d
1 i analogicznie pozostałe : Id
2I
2= d
22= d
2◯d
2 ........
w zadaniu należy policzyć sumę kwadratów długości przekątnych czyli : Id
1I
2 +Id
2I
2
+Id
3I
2+Id
4I
2
przykład policzenia Id
1I
2= d
12= d
1◯d
1 =(c−a +b)◯(c−a +b)=IcI
2 +IaI
2
+IbI
2−2c◯a−2a◯b+2c◯b
przykład policzenia Id
2I
2= d
22= d
2◯d
2 =(c+a −b)◯(c+a −b)=IcI
2 +IaI
2
+IbI
2+2c◯a−2a◯b−2c◯b
itd jeszcze dwa razy.
Potem podstawiamy do Id
1I
2 +Id
2I
2 +Id
3I
2+Id
4I
2 = ..... i dostajemy żądane
Na rysunku brakuje wektora d
3 rozpiętego na przekątnej AB ( od A do B )
16 gru 21:35