funkcja kwadratowa
nika: oblicz największą oraz najmniejszą wartość funkcji f(x) = 2(x−3)(x−5) w przedziale <−6,4>
15 gru 22:48
15 gru 22:49
matthew: właśnie na tych przykładach za bardzo tego nie widzę, bo mam wzór funkcji w postaci
iloczynowej...
15 gru 22:53
Kamix: Ale z postaci iloczynowej bardzo łatwo przejść do kanonicznej

wystarczy wymnozyc wszystko
przez siebie, uporzadkowac wyrażenie i obliczyć p i q na co sa gotowe wzory i mamy postac
kanoniczna funkcji ; p
15 gru 22:58
matthew: właśnie jak to zrobić, bo mi nic ciekawego nie wychodzi
15 gru 23:27
15 gru 23:29
zosia: a jak już mam postać kanoniczną to jak mam obliczyć największą oraz najmniejszą wartość
funkcji?
15 gru 23:45
Gustlik: 1. Oblicz wartości funkcji na końcach przedziału, czyli f(−6) i f(4).
2. Oblicz p wg wskazówek Ety i sprawdź, czy obliczone p należy do przedziału (−6, 4),
jeżeli tak, oblicz q=f(p) jak radzi [F[Eta], jeżeli p nie należy do tego przedziału, to nie
licz q,
3. Wybierz największą i najmniejszą wartość funkcji spośród liczb f(−6), f(4) i ewentualnie q,
jeżeli było liczone.
15 gru 23:59
antek: Ktoś rozwiązał?
16 gru 10:00
5-latek: Antek TY mnie nie denerwuj tylko juz zabieraj sie do roboty i licz tutaj
masz postac iloczynowa to jakie beda miejsca zerowe tej funkcji ?
16 gru 10:05
antek: No miejsca zerowe 3 i 5
16 gru 10:08
5-latek: czyli mamy x1=3 i x2=5
POpatrz teraz na post Ety i wylicz z tewgo xw
wobec tego xw= ...ile ? pisz
16 gru 10:10
5-latek: NO co tak dlugo to liczysz ?
16 gru 10:14
antek: 4?
16 gru 10:15
5-latek: | | 3+5 | | 8 | |
TO co nie jestes pewny tego ? ile to jest |
| = |
| = ile |
| | 2 | | 2 | |
16 gru 10:17
antek: Tylko obliczylem p i q a dalej

Jak podstawiam f(−6) to wychodza dziwne liczby.....
16 gru 10:19
5-latek: Potem bedziemy liczyc i wyjasniac dalej
Nie ma sensu liczyc dalej chocby z tego powodu ze nie wiesz co to oznacza np ze wspolrzedna x
w
nalezy czy nie nalezy do danego przedzialu
16 gru 10:23
5-latek: I po podstawieniu f(−6) zadne dziwne liczby nie wychodza
16 gru 10:24
antek: Xw=4
Yw= −2
16 gru 10:26
5-latek: Dobrze . Wyszlo z e xw=4 to wobec tego czy 4 nalezy do przedzialu <−6,4> bo w takim
przedziale masz liczyc ?
16 gru 10:29
antek: Należy
16 gru 10:30
5-latek: To juz jest bardzo wazna dla nas wiadomosc bo wiemy ze najmniejsza wartosc funkcja ta bedzie
przyjmowala w wierzcholku i wyniesie ona f(4)=−2 co policzyles
A wiesz dlaczego najmniejsza ? jesli wiesz to napisz dlaczego jesli nie to tez napisz ze nie
wiesz
16 gru 10:33
antek: Nie za bardzo
16 gru 10:36
antek: Podstawiam f(4) to wychodzi −2
16 gru 10:37
5-latek: Dobrze . POstac iloczynowa jest taka y=a(x−x1)(x−x2)
Unasz a=2 wiec jest >0 to jak beda skierowane ramiona tej paraboli do gory czy na dol?
Gdzie bedzie lezal wierzcholek tej paraboli . Nad osia OX czy pod osia OX?
Odpowiedz na te pytania .
16 gru 10:41
5-latek: I pamietamy tez ze xw=4 nalezy do przedzialu <−6,4> to ta wartosc f(4)=−2 bedzie wartoscia
tej funkcji jaka?
16 gru 10:44
antek: Ramiona do gory,wierzchołek pod
16 gru 10:44
5-latek: Dobrze . czy teraz rozumiesz dlaczego najmniejsza ?
To mamy juz wyznaczona najmniejsza watrosc tej funkcji w tym przedziale .
Teraz nalezy policzyc wartosc najwieksza .
To liczymy f(−6) = ile f(4) nie liczymy bo wiemy ze dla f(4)=−2 ta funkcja w tym
przedziale osiaga wartosc najmniejsza
Wiec do wzoru tej funkcji w miejsce x wstaw (−6) i policz ile wynosi f(−6) i bedzie to
wartosc najwieksza tej funkcji w tym przedziale
16 gru 10:51
5-latek: Co
Antek dlaczego nie odpisujesz? Pewnie sie skonczyl sprawdzian
16 gru 10:57
antek: Dlaczego wychodzi mi 198
16 gru 11:01
5-latek: A moze tyle ma wyjsc
f(−6)=2(−6−3)(−6−5)=2*(−9)*(−11)= 2*99=
Narysuj sobie wykres tej funkcji i zobacz czy tak nie bedzie . Przeciez to nie jset funkcja
liniowa tylko kwadratowa gdzie wartosc funkcji rosnie bardzo szybko.
16 gru 11:07
antek: Czyli wartością największą będzie 198?
16 gru 11:10
5-latek: tak . Po trzykroc Tak

TO samo rozwuazanie bys dostal jesli bys postac iloczynowa przeksztalcil do postaci ogolnej i
policzyl x
w i y
w dla tego przedzialu
16 gru 11:13
antek: Dzięki wielkie!
16 gru 11:15
5-latek: Na zdrowie
16 gru 11:17