prosze o pomoc
mateusz: Przedstaw równanie w postaci iloczynu: cosα + sin2α − cos3α
15 gru 17:11
krystek: cosα+cos3α=
15 gru 17:20
Eta:
cosa −cos3a= 2sin2a*sina
| | 1 | | π | | a | | π | | a | |
sin2a+2sin2a*sina= 2sin2a( |
| +sina)= 4sin2a*sin( |
| + |
| )*cos( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 12 | | 2 | | 12 | | 2 | |
15 gru 17:22
mateusz: Moge wiedzieć jak doszłas z 2sin2a(1/2+sina) do wyniku!
15 gru 18:54
mateusz: 
?
15 gru 18:55
mateusz: 
15 gru 19:05
Eta:
| | x+y | | x−y | |
zastosuj wzór sinx+siny = 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
15 gru 19:15
mateusz: 
15 gru 19:15
Eta:
No ... jeszcze nie wiesz?
15 gru 19:16
mateusz: mozesz po kolei bo mialem dosc dlugi odpoczynek od matmy i sie zapomnialo
15 gru 19:20
15 gru 19:35
mateusz: ogarnąłem

wielkie dzięki
15 gru 19:47
Eta:
Na zdrowie
15 gru 19:49
mateusz: a jak mam takie coś: √2 + 2cosα, to jak zapisać ten √2?
15 gru 20:07
Eta:
| | √2 | | π | | √2 | |
√2 +2cos =2( |
| +cosα) , cos |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | π | |
teraz zastosuj wzór na sumę cosinusów cos |
| +cosα=......... |
| | 4 | |
15 gru 20:16
15 gru 20:16
mateusz: dzięki
15 gru 20:20
mateusz: jeszcze jedno: 1 + cosα + cos α/2
15 gru 20:30