Własności funkcji z pochodnych
Dakno: A więc mój problem to określenie własności funkcji z pierwszej oraz z drugiej pochodnej:
| | x2−2x+5 | | −8 | |
y'= |
| y"= |
| |
| | (x−1)2 | | (x−1)3 | |
1. Monotoniczność
2. Ekstremum
3. Funkcja wklęsła,wypukła
4. Punkty przegięcia
Z góry dziękuję za pomoc
15 gru 14:26
ICSP: Z czym dokładnie masz problem?
Nie wiesz jak to się robi?
15 gru 14:28
Dakno: Mój problem to ujemna Δ przy punktach 1 i 2, natomiast 3,4 to przyznam się iż nie umiem
niestety
15 gru 14:40
ICSP: No to jeszcze prościej

Gdy Δ < 0 to x
2 − 2x + 5 nie posiada miejsc zerowych więc jest zawsze > 0
| | x2 − x + 5 | |
y' = |
| > 0 dla każdego x |
| | (x−1)2 | |
Czyli funkcja jest stale rosnąca i nie posiada ekstremów
15 gru 14:44
15 gru 14:46
ICSP: Oczywiście funkcja jest monotoniczna kawałkami − trzeba wyrzucić te x dla których nie jest
określona.
15 gru 14:47
Dakno: Oki, czyli wygląda to tak, że funkcja jest:
monotonicznie rosnąca dla x∊(−
∞,1)∪(1,+
∞), ponieważ D=R/{1}
wklęsła dla całego badanego przebiegu, ponieważ druga pochodna ma stały znak ujemny
Załapałem?
15 gru 14:58