Matematyka
Gośka: Czy ktoś pomoże mi rozwiązać zadanie dotyczące wypukłości, wklęsłości i punktów przegięcia?
Będę bardzo wdzięczna, sama nie potrafię się zabrac za to zadanie więc liczę, że jakaś mądra
głowa mi pomoże

f(x)=x*e
−x
5 sie 14:07
ICSP: D : x ∊ R
i pochodne :
f(x) = x * e
−x
f'(x) = e
−x − x*e
−x = e
−x(1 − x)
f''(x) = [f'(x)]' = (x − 1)e
−x − e
−x = (x−2)*e
−x
no i teraz
f''(x) > 0 − funkcja wypukła
f''(x) < 0 − funkcja wklęsła
f''(x) = 0 − punkt przegięcia
stąd
dla x > 2 mamy funkcje wypukłą
dla x = 2 mamy punkt przegięcia
dla x < 2 mamy funkcje wklęsła
Pewien w 100% rozwiązania nie jestem wiec byłbym wdzięczny gdyby ktoś sprawdził
5 sie 14:21
Artur miast z mat to z telew:
f'(x)=e−x − xe−x ;f''(x) =e−x(−2+x)
i teraz Nikołaj Nikołajewicz powiada: f''(x)=0 to w 2 jest punkt przegięcia
f''(x)>0−funkcja wypukła
f''(x)<0−funkcja wklęsła
Jakoś tak
5 sie 14:40
Bogdan:

Jest ok.
5 sie 14:42
Gośka: Serdecznie wam dziękuję
5 sie 15:50