Pola powierzchni płaskiej
kropki1: W czworokąt ABCD można wpisać okrąg. Ponadto boki tego czworokąta spełniaja warunek:
|AB|−|CD|=|BC|−|AD|. Wiedząc, że przekątne czworokąta mają długość 5 cm i 8 cm, oblicz jego
pole.
Proszę o pomoc, nie wiem o co chodzi z tym warunkiem.
15 gru 10:41
15 gru 10:58
Bizon:
... przekształcając Twoje |AB|−|CD|=|BC|−|AD| ⇒ |AB|+|AD|=|BC|+|CD|
ale wiemy jednocześnie, że jeśli czworokąt możemy opisać na okręgu to sumy jego
przeciwległych boków są równe.
W N I O S E K
15 gru 11:04
Bizon:
.. widzę, że chyba czekasz na gotowca −:(
15 gru 11:19