tożsamości trygonometryczne
ksm: Sprawdź czy równanie jest tożsamościowe:
a) (cosx + sinx)
2 = sin2x
b) cos
4x − sin
4x= cos2x
| | x | | x | |
c) cosx= cos2 |
| − sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
d) (sin |
| + cos |
| )2 = 1+ sinx |
| | 2 | | 2 | |
14 gru 13:28
ICSP: 1. NIe
2. Tak
3. Tak
4. Tak
14 gru 13:29
ksm: a jakieś obliczenia?
14 gru 13:36
ICSP: a)
L = (cosx + sinx)
2 = sin
2x + cos
2x + 2sinxcosx = 1 + sin2x ≠ sin2x = P
b) korzystasz ze wzoru a
2 − b
2 dla lewej strony
c) Skorzystaj ze wzoru cos(α + β) dla lewej strony
d) wzór (a+b)
2 − tak samo jak pierwsze
Rób
14 gru 13:38
ksm: a już mam, w b mam postać (cos2x − sin2x)(cos2x + sin2x) i co z tym dalej? myślałam, żeby
cos2x + sin2x zamienić na 1 tylko skoro to jest ze wzoru skróconego to nie wiem czy tak mogę
14 gru 13:47
ICSP: możesz
14 gru 13:48
ksm: ok. ale co z tym dalej? przepraszam, ale naprawdę tego nie rozumiem.
14 gru 13:50
ICSP: aby udowodnić jakąś tożsamość trygonometryczną musisz wyjść z jednej strony i dojść do drugiej.
w b)
L = cos4x − sin4x = cos2x − sin2x = ...
Musisz teraz dalej przekształcić wyrażenie cos2x − sin2x tak aby dostać prawą stronę czyli
cos2x
Otwórz sobie tablice ze wzorami. Będzie łatwiej
14 gru 13:55
ksm: w b doszłam do postaci cosx− sinx. idzie to jeszcze jakoś przekształcić dalej?
14 gru 13:58
14 gru 13:59
ksm: | | x | | x | |
dziękuje. z c kompletnie nie wiem jak, a w d mam 1 + 2sin |
| cos |
| co dalej z tym? |
| | 2 | | 2 | |
14 gru 14:02
ICSP: a co masz otrzymać w d ?
14 gru 14:03
ksm: 1 + sinx
14 gru 14:04
ICSP: wygląda podobnie ?
14 gru 14:08
ksm: | | x | | x | |
no niby tak, ale ja mam 2sin |
| cos |
| a ma być tylko sinx |
| | 2 | | 2 | |
14 gru 14:11
ICSP: sin2x = 2sinxcosx
| | x | | x | |
sinx = 2 * sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin4x = 2 * sin2x * cos2x
.
.
.
| | n | | n | |
sin(nx) = 2 * sin |
| x * cos |
| x |
| | 2 | | 2 | |
14 gru 14:13
ICSP: to samo tyczy się cosx
14 gru 14:13
ksm: jeśli to zamienię to zostaje mi 1 + sin2x. i jak z tego ma wyjść 1 + sinx? załamka
14 gru 14:16
ICSP: | | x | | x | |
sin2x = 2sinxcosx ≠ 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 gru 14:18
ksm: czyli tu nie będzie tożsamości
14 gru 14:21
ICSP: będzie

Napisałem ci bardzo ładny wzór, który jest warty zapamiętania
| | n | | n | |
sin(nx) = 2 * sin |
| x * cos |
| x gdzie n ∊ N |
| | 2 | | 2 | |
Podstaw do tego wzoru za n jedynkę i zobacz co się stanie
14 gru 14:23
ksm: | | x | | x | |
wyjdzie to co ja już mam czyli 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 gru 14:26
ICSP: a z lewej strony ?
14 gru 14:27
ksm: no to jest właśnie lewa strona, cały czas ją liczę
14 gru 14:29
ICSP: ale w mojej tożsamości
| | n | | n | |
sin(nx) = 2 * sin |
| x * cos |
| x |
| | 2 | | 2 | |
Jak podstawisz pod n = 1 dostajesz :
i teraz dokończ przykład d
| | x | | x | |
d ) 1 + 2 * sin |
| cos |
| = ... |
| | 2 | | 2 | |
14 gru 14:31
ksm: zrozumiałam już!

a co z c?
14 gru 14:36
14 gru 14:37
ksm: dziękuję bardzo
14 gru 15:53