matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
mnożenie
Mnożon:
Witam. W pewnym zadaniu przy przekształceniach doszedłem do takiego momentu: Q
2
(q−5) = 500 wiem, że q=10 tylko jak do tego matematycznie dojść? Proszę o podpowiedź
13 gru 18:21
Dziabong:
q
3
−5q
2
− 500 = 0 I skorzystać, z twierdzenia Bezout'a −
https://matematykaszkolna.pl/strona/120.html
bo innego pomysłu nie mam.
13 gru 18:37
5-latek:
Ale tu ma duze Q .
13 gru 21:46