PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Hajtowy: SPRAWDZIAN PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Proszę bardzo o sprawdzenie

Zadanie 1
Ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach:
a) nieparzystych [Moja odp. 405]
b) większych od 483 [Moja odp. 463]
Zadanie 2
| | 2 | | 1 | | 1 | |
Oblicz P(A∪B) jeśli P(A')= |
| , P(B)= |
| , P(A∩B)= |
| |
| | 3 | | 3 | | 6 | |
Zadanie 3
Ze zbioru {4,5,6,8,9} losujemy dwie liczby ze zwracaniem tworząc liczbę dwucyfrową. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że wylosowana liczba:
| | 15 | | 3 | |
a) będzie parzysta [Moja odp. |
| = |
| ] |
| | 25 | | 5 | |
| | 8 | |
b) podzielna przez 3 [Moja odp. |
| ] |
| | 25 | |
Zadanie 4
Na ile sposobów możemy postawić 5 książek na półce obok siebie tak, aby książki ABC stały obok
siebie w dowolnym porządku?
[Moja odp. 3! * 3! = 6 * 6 = 36]
Zadanie 5
Ze zbioru Z={−3;−2;−1;0;1;2;3;4} losujemy liczbę a. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ciąg
| | 3 | |
( |
| , a , 6) będzie ciągiem geometrycznym? |
| | 2 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | |
[Po sprawdzianie dowiedziałem odp i ma być to |
| = |
| − ja napisałem |
|  ] |
| | 8 | | 4 | | 8 | |
Zadanie 6
W I urnie jest 3 kule czarne i 7 niebieskich w II urnie 4 czarne i 5 niebieskich. Z każdej urny
wyciągamy 1 kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kule będą różnych kolorów?
Zadanie 7
Twinky Winky ma trzy torebki: czaerwoną, zieloną i żółtą. Do torebek zamierza włożyć cztery
różne zdjęcia Pani Ewy
a) Na ile sposobów może rozmieścić zdjęcia w swoich torebkach? [Moja odp. 3
4 = 81]
b) Na ile sposobów może rozmieścić zdjęcia tak, aby w zielonej torebce nie znalazło się żadne
zdjęcie? [Moja odp. 2
4 = 16]
Zadanie 8
Rzucamy dwa razy kostką sześcienną. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że:
| | 16 | | 4 | |
a) iloczyn wyrzuconych oczek jest mniejszy od 9 [Moja odp. |
| = |
| ] |
| | 36 | | 9 | |
| | 5 | |
b) suma wyrzuconych oczek wynosi 8 [Moja odp. |
| ] |
| | 36 | |
Proszę bardzo o sprawdzenie
13 gru 17:28
Piotr 10: Zad.5
Ze zbioru Z={−3;−2;−1;0;1;2;3;4} losujemy liczbę a. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ciąg
( 1,5 ; a ; 6 ) będzie ciągiem geometrycznym?
a
2=9
a = 3 v a= −3
IΩI=8
IAI=2 , bo zdarzeniem sprzyjającym będzie cyfra 3 lub cyfra −3
13 gru 17:38
Hajtowy: No właśnie
Piotrze ... Skapnąłem się po fakcie o tym błędzie tragicznym...

A reszta jak?
13 gru 17:41
Piotr 10: W I urnie jest 3 kule czarne i 7 niebieskich w II urnie 4 czarne i 5 niebieskich. Z każdej urny
wyciągamy 1 kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kule będą różnych kolorów?
13 gru 17:43
Piotr 10: Twinky Winky ma trzy torebki: czerwoną, zieloną i żółtą. Do torebek zamierza włożyć cztery
różne zdjęcia Pani Ewy
a) Na ile sposobów może rozmieścić zdjęcia w swoich torebkach?
W34=34=81
b)Na ile sposobów może rozmieścić zdjęcia tak, aby w zielonej torebce nie znalazło się żadne
zdjęcie?
W24=24=16
13 gru 17:47
Hajtowy:
W I urnie jest 3 kule czarne i 7 niebieskich w II urnie 4 czarne i 5 niebieskich.
Z każdej urny wyciągamy 1 kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kule będą różnych kolorów?
| 3 | | 4 | | 7 | | 5 | | 12 | | 35 | | 47 | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 90 | | 90 | | 90 | |
Ja to tak rozwiązałem...
13 gru 17:51
Piotr 10: Rzucamy dwa razy kostką sześcienną. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że:
a) iloczyn wyrzuconych oczek jest mniejszy od 9
Ω=6*6=36
Ω − zbiór 2−elementowych wariacji z powtórzeniami zbioru 6−elementowego
A={ (2,5) ; (2,6) ; (3;3); (3;4) ; (3;5) ; (3;6) ; (4;3) ; (4;5) ; (4;6) ; (5;2) ; (5;3) (5;4)
; (5;5) ; (5;6)
(6;2); (6;3) : (6;4) ; (6;5) ; (6;6}
IAI=19
13 gru 17:51
Piotr 10: b) suma wyrzuconych oczek wynosi 8
A= { (2,6} ; (3;5} ; (4;4) ; (5;3) ; (6;2)}
13 gru 17:56
Hajtowy:

Czerwone liczby to jest |A| a więc jest ich 16
| | 16 | |
Tak więc |
| wg mnie  |
| | 36 | |
13 gru 17:57
ZKS:
Zad. 1
a) 320
b) 372.
Chyba że ja coś nie tak liczę.
13 gru 17:58
Piotr 10: Na ile sposobów możemy postawić 5 książek na półce obok siebie tak, aby książki ABC stały obok
siebie w dowolnym porządku?
Na trzy sposoby mogę przemieszać książki ABC − 3 sposoby
Mogę z nich utworzyć ciąg(dowolny porządek) − 3!
Resztę książek na 2!
3*3!*2!=3*6*2=6*6=36
13 gru 18:00
Piotr 10: A mniejszy od 9, myślałem ze nie mniejszy od 9
Więc Ok Twoje rozwiązanie
13 gru 18:04
Piotr 10: Ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach:
a) nieparzystych
I cyfra parzysta
4 sposoby
II cyfra parzysta
4 sposoby
III cyfra nieparzysta
5 sposobów
4*4*5=80
v
I cyfra nieparzysta
5 sposobów
II cyfra parzysta
5 sposobów
III cyfra nieparzysta
4 sposoby
5*5*4=100
v
I cyfra parzysta
4 sposoby
II cyfra nieparzysta
5 sposobów
II cyfra nieparzysta
4 sposoby
4*5*4=80
v
I cyfra nieparzysta
5 sposobów
II cyfra nieparzysta
4 sposoby
III cyfra nieparzysta
3 sposoby
5*4*3=60
80+100+80+60=320
13 gru 18:13
ZKS:
Trochę inaczej liczyłem. Ma być to liczba nieparzysta oraz cyfry nie mogą się powtarzać to
na końcu musi stać liczba nieparzysta i mamy takich opcji 5
na pierwszym miejscu nie może stać cyfra 0 oraz ta co stoi na końcu więc mamy opcji 8
na drugim miejscu nie może stać cyfra co stoi na początku i końcu ale liczymy już 0 więc 8
z reguły mnożenia otrzymujemy 8 * 8 * 5 = 320.
13 gru 18:17
Piotr 10: b) większych od 483
1*1*4=4
v
1*1*8=8
v
1*9*8=72
5*72=360
360+4+8=372
13 gru 18:19
13 gru 18:20
Piotr 10: Ze zbioru {4,5,6,8,9} losujemy dwie liczby ze zwracaniem tworząc liczbę dwucyfrową. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że wylosowana liczba:
a) będzie parzysta
IΩI=5
2=25 ( bo w. z powtórzeniami)
IAI=5*3=15
b)podzielna przez 3
Suma cyfr musi być podzielna przez 3
IΩI=25
IBI={4;5} ; {4;8} ; (5;4) ; (5;9} ; (6;6} ; ( 6;9} ; (8;4} ; (9;6} {9;9}
13 gru 18:27
Piotr 10: Pomyłka bez (5;9} powinno być więc masz ok
13 gru 18:28