.
Piotr 10: | | 3π | |
Posługując się wykresem funkcji f(x)=cos2x dla x∊(−π; |
| >, rozwiąż nierówność cos2x < sinα |
| | 2 | |
| | 5 | |
wiedząc, że miara kąta α jest równa mierze łukowej kąta środkowego okręgu opartego na |
| |
| | 12 | |
okręgu.
α=150
0
Teraz rysuję wykres funkcji f(x)=cos2x. I tu mam problem
Wpierw y=cosx, potem powinowactwo względem osi OY, czyli f(x)=cos2x
I nie wiem teraz czy podany w poleceniu przedział zwiększy się czy zmniejszy, czy będzie taki
sam
W końcu jeżeli narysuje f(x)=cos2xto przedział będzie 2x∊(−2π;3π)
Proszę o pomoc
13 gru 16:59
Piotr 10:

| | 3π | |
Czy po narysowaniu wykres funkcji f(x)=cos2x mam patrzeć w przedziale x∊(−π; |
| > i czy po |
| | 2 | |
dokonaniu wykresu funkcji mam takie mieć oznaczenie w układzie kartezjańskim? Bo mam problem w
tym zadaniu z argumentami funkcji
13 gru 17:06
Piotr 10: Hmm

?
13 gru 18:13
ZKS:
g(x) = cos(x)
f(x) = cos(2x)
| | 3 | |
w przedziale x ∊ (−π ; |
| π]. |
| | 2 | |
13 gru 18:35
ZKS:
Przedział zostaje taki sam ponieważ musisz narysować funkcję f(x) = cos(2x) w przedziale
| | 3 | |
x ∊ (−π ; |
| π] to jest jakby Twoja dziedzina i musisz się do niej dostosować. Tylko w tym |
| | 2 | |
przedziale musisz zawrzeć odpowiedź. Rozumiesz?
13 gru 18:37
megi: sredni zuzycie paliwa wynosi 6,81 na 100km a opisz zaleznosc ilosci zuzytego paliwa od
przebytej drogi i narysuj wykres tej funkcji b przyjmujac ze pojemnosc baku wynosi 55l oblicz
jaka najdłuzsza
13 gru 18:38
Piotr 10: Czyli przedział, w którym później mam podać rozwiązania nierówności nie zmienia się ?. BO wiem
jak narysować taki wykresik
13 gru 18:38
megi: pomoz kyos masakra dla mnie matma
13 gru 18:38
megi: halo?
13 gru 18:41
ZKS:
| | 3 | |
Nie zmienia się ponieważ musisz narysować to w przedziale x ∊ (−π ; |
| π] i to jest |
| | 2 | |
Twoim ograniczeniem. W tym przedziale musisz napisać odpowiedź kiedy zachodzi ta nierówność.
13 gru 18:41
13 gru 18:43