| n! | ||
812*n= | ||
| (n−3)! |
| 30! | ||
IΩI= | =24360 | |
| 27! |
| 6 | 1 | |||
P(A)= | = | ![]() | ||
| 30*29*28 | 4060 |
? Może ktoś jeszcze się wypowiedzieć ?
| 1 | ||
P(A)= | ||
| 24 360 |
! Moc zdarzenia A wynosi 6. Jeśli moc
omegi obliczam z reguły mnożenia lub wariacji bez powtórzeń, interesuje mnie kolejność, więc w
zdarzeniu A również! Dla niedowiarków lub upierających się przy swoim zdaniu rozpiszę, że
losuję z pięciu osób trzy zapisane pod numerami pierwszym, drugim, trzecim.
Oznaczę osoby a,b,c,d,e i tak są zapisane w dzienniku.
Jeśli losuję trzy, to zgodnie z kluczem moc omegi będzie 60:
Ω={(a,b,c),(a,c,b),(a,b,d),(a,d,b),(a,b,e),(a,e,b),(a,c,d),(a,d,c),(a,c,e),
(a,e,c),(a,d,e),(a,e,d),...,(e,d,c)} czyli 60 możliwości: 12 możliwości ze względu na pierwszą
literkę a , i po 12 ze względu na pierwszą literkę b, c, d, czy e. A zdarzenia sprzyjające to:
(a,b,c) (a,c,b) (b,a,c) (b,c,a) (c,a,b) (c,b,a). Pytanie: jeśli wylosowałem osoby w kolejności
(a, b, c) a za innym razem w kolejności (c, b, a), to wylosowałem inne osoby
Mogę to zadanie liczyć też z kombinacji, że trójki nie są uporządkowane i wtedy (a,b,c) oraz
(c,b,a) będzie tym samym!