wektory
dawid: Dzisiaj zainteresowałem się zagadnieniem wektorów i mam jedno pytanie odnośnie tego zadania:
149620, tam mamy podane dla a = [0, 3, −2], b = ..., czy dla a
T = [0, 3], b
T = [4, 1],
coś się zmienia czy nadal można robić to tak jak pigor ?
13 gru 15:59
Panko: ale (AT)T =A więc twoje (aT)T] tego nie spełnia
13 gru 16:17
dawid: ale mi chodzi tylko o to, czy tak samo liczymy dla dwóch liczb w wektorze, czyli [1, −1], ...
13 gru 16:30
dawid: ?
13 gru 16:55
Trivial: Tak. Przyjmij z = 0 i już.
13 gru 16:57
dawid: jeszcze jedno mam pytanie, jak mam podane
[ 2 ] [ 1 ]
a = [ 4 ] b = [ 2 ]
to mogę sprowadzić to do formy aT i liczyć wszystko tak jak na przesłanej stronie ?
13 gru 21:16
dawid: ?
13 gru 21:35
dawid: i jak mam takie wektory podane [w takiej formie, że od góry na dół pieszmy], to liczyć tak jak
dla
a = [2, 4] i b = [1, 2] ?
13 gru 21:40
Krzysiek: tak, to nie ma znaczenia w jakiej postaci masz podane.
13 gru 21:55