Funkcja f
KTO MI TO ZROBI PROSZĘ: | | 2x+1 | |
Funkcja f określona jest wzorem: f(x) = |
| |
| | x−1 | |
a) określ dziedzinę i zbiór wartości tej funkcji
b) wyznacz miejsce zerowe funkcji f
12 gru 20:09
Hajtowy:
Dziedzina:
x−1 ≠ 0 ⇒ x ≠ ...
12 gru 20:14
KTO MI TO ZROBI PROSZĘ: to nie jest zrobione
12 gru 20:19
5-latek: To prosze wyprowadz mnie z bledu
Jak rozumiem to jestes na rozszerzeniu .Tak?
I tak prostych rzeczy nie potrafisz zrobic ? Bez jaj
| | 2x+1 | |
b) nie potrafisz rozwiazac rownania |
| =0 kiedy takie wyrazenie =0 ? |
| | x−1 | |
dziedzine juz kolega CI zaczal wyznaczac . jaki jest problem dokamnczyc ?
Zbior qwartosci funkcji . Przeksztalc ta funkcje do postaci kanonicznej i juz z tego masz
zbior wartosci tej funkcji
12 gru 20:28
tyu: a) D:
x−1≠0 ⇒ x≠1 D=R−{1}
2x−1=0
12 gru 20:28
12 gru 20:30
KTO MI TO ZROBI PROSZĘ: tylko chodzi o to że to nie dla mnie, ja osobiście już dawno sie nie uczę. Myśłałam że tu mi
ktoś pomoże czy też zrobi skoro mu przychodzi to z łatwością
12 gru 20:41
KTO MI TO ZROBI PROSZĘ: A jak określić przedziały monotoniczności funkcji f

12 gru 20:46
5-latek: Wierz mi . Wcale to nie przychodzi mi latwo zawlaszcza z moja choroba .
https://matematykaszkolna.pl/strona/171.html popatrz na ten przyklad . tam masz pokazane jak wyznaczyc postac kanoniczna funkcji
| | a | |
homograficznej czyli taka y= |
| +q |
| | x−p | |
Wiec albo wyzanczasz tak jak to jest pokazane w przykladzie albo pop prostu dzielisz te
| | 3 | |
wielominy przez siebie czyli 2x+1:x−1= |
| +2 |
| | x−1 | |
| | 3 | |
Z tej postaci widzimy juz ze wykresem tej funkcji bedzie hierbola y= |
| przesunieta o |
| | x | |
wektor [1,2]
Wiec narysuj wukres tej funkcji
| | 3 | |
Tak samo z tej postaci |
| +2 widzimy ze asymtotta pionowa tej funkcji ma rownanie x=1 |
| | x−1 | |
(czyli przeciwnie to co we wzorze tej funkcji ) czyli dziedzina tej funkcji D
f=R−{1}
To jak narysujesz sobie wykres tej funkcji to zobacz jak jest funkcja (rosnaca czy malejaca
?)w przedziale xnalezy (−oo 1) i tak samo w przedziale (1,oo)
Z teej funkcji masz tez ze asymptota pozioma ma rownanie y=2 a to oznacza ze zbior wartoci
tej funkcji to Z
w=R−{2} masz juz wszystko zeby narysowac wykres tej funkcji . czy to
wystarczy?
12 gru 21:20
5-latek: jednak na darmo sie napisalem
13 gru 19:51