matematykaszkolna.pl
Funkcja f KTO MI TO ZROBI PROSZĘ:
 2x+1 
Funkcja f określona jest wzorem: f(x) =

x−1 
a) określ dziedzinę i zbiór wartości tej funkcji b) wyznacz miejsce zerowe funkcji f
12 gru 20:09
Hajtowy: Dziedzina: x−1 ≠ 0 ⇒ x ≠ ...
12 gru 20:14
KTO MI TO ZROBI PROSZĘ: to nie jest zrobione
12 gru 20:19
5-latek: To prosze wyprowadz mnie z bledu Jak rozumiem to jestes na rozszerzeniu .Tak? I tak prostych rzeczy nie potrafisz zrobic ? Bez jaj
 2x+1 
b) nie potrafisz rozwiazac rownania

=0 kiedy takie wyrazenie =0 ?
 x−1 
dziedzine juz kolega CI zaczal wyznaczac . jaki jest problem dokamnczyc ? Zbior qwartosci funkcji . Przeksztalc ta funkcje do postaci kanonicznej i juz z tego masz zbior wartosci tej funkcji
12 gru 20:28
tyu: a) D: x−1≠0 ⇒ x≠1 D=R−{1}
 2x+1 
b)

=0
 x−1 
2x−1=0
 1 
x0=

2 
12 gru 20:28
12 gru 20:30
KTO MI TO ZROBI PROSZĘ: tylko chodzi o to że to nie dla mnie, ja osobiście już dawno sie nie uczę. Myśłałam że tu mi ktoś pomoże czy też zrobi skoro mu przychodzi to z łatwością emotka
12 gru 20:41
KTO MI TO ZROBI PROSZĘ: A jak określić przedziały monotoniczności funkcji f
12 gru 20:46
5-latek: Wierz mi . Wcale to nie przychodzi mi latwo zawlaszcza z moja choroba . https://matematykaszkolna.pl/strona/171.html popatrz na ten przyklad . tam masz pokazane jak wyznaczyc postac kanoniczna funkcji
 a 
homograficznej czyli taka y=

+q
 x−p 
Wiec albo wyzanczasz tak jak to jest pokazane w przykladzie albo pop prostu dzielisz te
 3 
wielominy przez siebie czyli 2x+1:x−1=

+2
 x−1 
 3 
Z tej postaci widzimy juz ze wykresem tej funkcji bedzie hierbola y=

przesunieta o
 x 
wektor [1,2] Wiec narysuj wukres tej funkcji
 3 
Tak samo z tej postaci

+2 widzimy ze asymtotta pionowa tej funkcji ma rownanie x=1
 x−1 
(czyli przeciwnie to co we wzorze tej funkcji ) czyli dziedzina tej funkcji Df=R−{1} To jak narysujesz sobie wykres tej funkcji to zobacz jak jest funkcja (rosnaca czy malejaca ?)w przedziale xnalezy (−oo 1) i tak samo w przedziale (1,oo) Z teej funkcji masz tez ze asymptota pozioma ma rownanie y=2 a to oznacza ze zbior wartoci tej funkcji to Zw=R−{2} masz juz wszystko zeby narysowac wykres tej funkcji . czy to wystarczy?
12 gru 21:20
5-latek: jednak na darmo sie napisalem emotka
13 gru 19:51