wielomiany
asia: rozwiąż równanie:10x3 − 3x2 − 2x +1 =0
11 gru 20:55
Hajtowy:
(2x+1)(5x4−4x+1)=0
x=...
11 gru 20:56
5-latek: A cos Ty napisal x*x4=x5 a ma byc x3
11 gru 20:58
asia: to jak ma być?
11 gru 21:00
Bizon:

podziel przez (x+0,5)
11 gru 21:00
5-latek: Trzeba zastosowac twieerdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu . Znasz je ?
11 gru 21:01
Hajtowy: No masz racje

(2x+1)(5x
2−4x+1)=0
11 gru 21:01
asia: jeny,a jak ja miałam na to wpaść

11 gru 21:02
Hajtowy: Sprawdzać

W(1) ≠ 0
W(−1) ≠ 0
| | 1 | | 1 | |
To zostaje teraz W( |
| ) oraz W(− |
| ) do sprawdzenia  |
| | 2 | | 2 | |
11 gru 21:02
11 gru 21:04
pigor: ... , rozwiąż równanie
10x3−3x2−2x+1= 0 np. tak :
−−−−−−−−−−−−−−−
już...

"pierwszy" pierwiastek niewymierny −
12 zeruje
lewą stronę równania L(−
12)= −
108−
68+1+1= −2+2=0, więc
10x3−3x2−2x+1=0 ⇔ 10x
3+5x
2−8x
2−4x+2x+1=0 ⇔
⇔ 5x
2(2x+1)−4x(2x+1)+1(2x+1)= 0 ⇔ (2x+1)(5x
2−4x+1)= 0 ⇔
⇔ 2x+1=0 ⇔ 2x= −1 ⇔
x= −12 − szukane
rozwiązanie . ...
11 gru 21:14
asia: dziękuję
11 gru 21:16
asia: a tego (5x2−4x+1) nie trzeba rozwiązać?
11 gru 21:37
Hajtowy: Δ < 0
11 gru 21:38
11 gru 21:43