wielomiany
asia: Rozwiąż równanie x3−(a2−a+7)x−(3a2−3a−6)=0,jeśli jednym z jego rozwiązań jest liczba −1.
Podstawiłam liczbę −1 za x i doszłam do równania kwadratowego:−a2+a+6=0.Wyszło mi
a=3,a=−2Podstawiłam a do równania i otrzymałam równanie:
x3−13x−12=0
x3−9x−4x−12=0
x(x2−9)−4(x+3)=0
x=−3,x=3,x=4..tylko,że jak podstawię 3 do początkowego równania to nie wyjdzie 0
11 gru 20:49
asia: odświeżam...
11 gru 21:11
asia: powiedzcie,proszę,co robię nie tak,jak trzeba...
11 gru 21:23
asia: pomożecie?
11 gru 22:07
PW:
x3−13x−12 = 0
x(x−3)(x+3) − 4(x+3) = 0
(x+3)[(x(x−3) − 4] = 0
(x+3)(x2−3x−4) = 0
(x+3)(x+1)(x−4) = 0
11 gru 22:19
asia: patrzę i widzę,że wszystko jest dobrze...
11 gru 22:20
asia: dzięki wieeeelkie
11 gru 22:22