macierz
zadanie: | | | |
Dana jest macierz A= | . Znajdz macierz B, ktora nie jest macierza jednokladnosci, a |
| | |
jest przemienna z A.
Co to znaczy nie jest macierza jednokladnosci?
11 gru 20:03
zadanie: ?
11 gru 20:27
11 gru 20:31
zadanie: no tak ale w tamtych postach pisze, ze nie moze byc jednostkowa a tutaj, ze nie moze byc
jednokladnosci? to jest to samo?
11 gru 20:44
Krzysiek: tak, tylko zamiast macierzy jednostkowej masz macierz jednostkową przemnożoną przez stałą
11 gru 20:45
zadanie: a sa jakies inne sposoby niz tam opisane?latwiejsze?
11 gru 20:52
zadanie: ?
11 gru 21:10
zadanie: sa inne? bo nie rozumiem tamtych sposobow
11 gru 21:28
Krzysiek: nie wiem czy są inne, można zgadywać...
rozwiąż równanie:
AB=BA
tutaj macierz A masz daną więc masz tylko 4 niewiadome.
11 gru 21:32
zadanie: a jak go szybko rozwiazac?
wyszlo mi cos takiego:
3c=5b
5a+7c=c+5d
b+3d=3a+7b
5b=3c
11 gru 22:21
Panko: A czemu A−1 jest w odstawce ?
11 gru 22:43
zadanie: a co mozna zrobic z A−1?
11 gru 22:47
zadanie: ?
11 gru 22:55
Panko: A−1*A= A*A−1 czyli to mnożenie jest przemienne
11 gru 22:58
zadanie: dziekuje
11 gru 23:09