Macierze z iloczynem przemiennym
Adi: Witam, dostałem zadanie znaleźć 10 przykładów macierzy AxB w których jest iloczyn przemienny
ale nie mogą to być jednostkowe i nie wiem jak się do tego zabrać

może ktoś pomóc ?
Dzięki z góry!
8 gru 10:18
8 gru 11:39
Adi: Nie rozumiem jak według tego mam znaleźć te 10 macierzy
8 gru 13:19
Krzysiek: b=0, c≠0,f=0, h=(−ag+ce+dg)/c
wstawiaj sobie jakieś liczby za a,c≠0 ,d,e,g, h−wyliczasz z warunku
8 gru 13:38
Adi: Ok już chyba rozumiem, dzięki wielkie
8 gru 13:39
Panko: He
1◯Weź wektor i obróć go o kąt α .dookoła (0,0). Wynik obróć o kąt 2π−α. Gdzie
jesteś ?
A teraz przemienność i jaki wynik ?
Niech A to macierz obrotu o kąt α dookoła (0,0)
cosα sinα
A=
−sinα cosα
B− macierz obrotu o kąt 2π−α
cosα −sinα
B=
sinα cosα
Zauważamy ,że AB(X) = BA(X)
1 0
co łatwo sprawdzić ,że ∀ α AB=BA =I =
0 1
8 gru 16:12