Funkcja liniowa
le: f(x)=√2 * x +2m−2 określ monotoniczność funkcji, odpowiedź uzasadnij.
11 gru 16:17
5-latek: a>0 wiec jaka funkcja ?
11 gru 16:18
le: dlaczego √2 ma być większe od 0? nie może być mniejsze albo większe?
11 gru 16:19
5-latek:
11 gru 16:23
5-latek: Nie ma byc, tylko jest >0
11 gru 16:24
le: przykłądowo √4 = 2 i −2 (−2)2=4 więc dlaczego nie? jest jakaś zasada, że nie występują
liczby inne niż naturalne a jeśli to jest o tym informacja?
11 gru 16:24
5-latek: Zrozum
√4=2
Zadaj sobie pytanie czy w liczbach rzeczywistych pierwistek stopnia parzystego moze byc liczba
ujemna? .
Natomiast jesli masz tak x
2=4 to wtedy x=
√4 lub x=−
√4
Wiec
√2 to w przybkizeniu 1,41 wiec jest to liczba dodatnia a jesli wspoczyynik
kieriunkowy a funcji liniowej jest >0 to jaka to jest funkcja?
poczytaj to
https://matematykaszkolna.pl/strona/41.html
11 gru 16:38