Proszę o pomoc
rogal: Logarytmy , proszę o pomoc
1.Obliczyć :
a) log3 13 + ... + log3 136
2. Zapisz za pomocą jednego logarytmu wyrażenie :
a) loga3 + loga4 − loga2 =
b) 2loga2 =
c) −loga 16−loga12 =
d) logb6 + logb5 − logb2 =
e) 12logbr + 12logbp
f) logbx − 3logby
Pierwsze z 2 zadania wyszło mi loga6 nie wiem czy jest to poprawne
15 paź 21:32
15 paź 22:00
Eta:
o przepraszam kliknij tu:
218
15 paź 22:02
rogal: tak , ale to pierwsze zupełnie nie wiem jak sie za to wziąść
15 paź 22:06
rogal: oki rozwiązałem 2 zadanie , ale pomóżcie mi w 1 zadaniu
15 paź 22:28
Eta:
log313= −1
więc = 1* log313 + 2*log313 +3*log313 + ..... + 6*log313=
= (log313)*( 1 +2 +3 +4+5+6)= −1*21= −21
lub tak:
= log3( 3−1*3−2*3−3*3−4*3−5*3−6)= log33−21 = −21*log33= −21*1= −21
17 paź 00:18