jak to obliczyć??
kwiatuszek: 3log3 2=
11 gru 00:17
11 gru 00:18
asdf: wyprowadzić? ;>
11 gru 00:19
kwiatuszek: z tamtym już wiem, a jak będzie z tym przykładem? 31−log3 2
11 gru 00:24
zombi: zapisz 1 jako log...... ; )
11 gru 00:25
kwiatuszek: nie rozumiem xd
11 gru 00:25
zombi: Przestaw liczbę 1−log32 jako logarytm, który w podstawie ma 3.
11 gru 00:27
kwiatuszek: czyli będzie log3 3 − log3 2 tak? tylko co dalej?
11 gru 00:28
kwiatuszek: dobra wiem
11 gru 00:29
kwiatuszek: kurcze. a jak mam 4log4 0,5 to bd wtedy
log4 0,5 − log4 0,5 a dalej...?
bo wtedy to wychodzi 0. i 40=1. a mi ma wyjść 1/32
11 gru 00:32
asdf: wyprowadze Ci ten wzor, a ty go zrozum, bo sie gubisz..:
logab = c def=> ac = b
ac = b
alogab = b
i juz...
11 gru 00:37
kwiatuszek: no rozumiem to. ale nie wiem jak tam ma wyjść 1/32....
11 gru 00:40
asdf:
nie rozumiesz..przeciez to od razu widac..
a = 4
b = 0.5
odpowiedź to?
11 gru 00:47
kwiatuszek: dobra, teraz już wiem. dziękuję bardzo
11 gru 00:49
asdf: wynik?
11 gru 00:58